28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 05 Februar 2014 05:40

Posao za 150 studenata iz BIH

Njemačka, osim akademski obrazovanih osoba i njegovatelja za kojima vlada velika potreba, traži i kvalificirane strojovođe, mehatroničare, električare, vodoinstalatere…

Agencija za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine u suradnji s Centralnim uredom za posredovanje u zapošljavanju stručne radne snage iz inostranstvo (ZAV) Savezne agencije za rad SR Njemačke svake godine tijekom ljetnog raspusta organizira program ferijalnog rada za redovne studente univerziteta u Bosni i Hercegovini.

 

Prema postignutom dogovoru između spomenutih partnera, za 2014. godinu je odobrena kvota od 150 studenata iz Bosne i Hercegovine koji će sudjelovati u programu, od čega je 95 mjesta određeno za studente upisane na univerzitete u Federaciji BiH, 45 mjesta za studente upisane na univerzitete u Republici Srpskoj i deset mjesta za studente koji studiraju u Distriktu Brčko BiH.

 

”Pravo prijavljivanja imaju samo redoviti studenti prve, druge ili treće godine studija, ako se radi o četverogodišnjem fakultetu, te prvu i drugu godinu, ako se radi o trogodišnjem fakultetu, kao i studenti prvih godina viših škola. Studenti moraju biti starosne dobi od 18 do 35 godina, Moraju odlično ili vrlo dobro poznavati njemački jezik (najmanje tri godine učenja jezika), te moraju biti voljni da rade najmanje dva mjeseca u Njemačkoj (maksimalno razdoblje zaposlenja je tri mjeseca)”, stoji u dijelu teksta koji se može naći na službenim stranicama Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

 

Zainteresirani studenti, koji ispunjavaju navedene uslove, trebaju dostaviti prijavni obrazac u odgovarajućoj kantonalnoj službi za zapošljavanje, kada se govori o Federaciji BiH. U Republici Srpskoj prijave se dostavljaju u podružnice entitetskog Zavoda za zapošljavanje. I nisu samo studenti ti koji će imati priliku zaposliti se u Njemačkoj. Naime, Vlada Angele Merkel je sredinom ove godine promijenila određene zakone, te omogućila ljudima koji imaju fakultetske diplome, a dolaze iz zemalja koje nisu iz EU da se ipak mogu prijaviti za posao u Njemačkoj. Na taj način su otvorena vrata za posao u toj zemlji svim doktorima, inženjerima i informatičarima.

 

Upravo Njemačka najviše traga za ovim strukama, a nevjerojatno zvuči kako određen broj ovih stručnjaka ne može naći posao u Bosni i Hercegovini. Njemačka, osim akademski obrazovanih osoba i njegovatelja za kojima vlada velika potreba, traži i kvalificirane strojovođe, mehatroničare, električare, vodoinstalatere itd. Ako nemate posao, a imate jedno od spomenutih zanimanja, Njemačka je rješenje problema.