Printaj ovu stranu
ponedjeljak, 03 Februar 2014 02:57

Ko je ko u BiH

U prostoru zeničke Opće biblioteke je promoviran projekat «Ko je ko u BiH» koji krajem ove godine treba izaći u izdanju tešanjskog «Planjaxa» Kako je istakao glavni urednik izdanja Enes Kujundžić, leksikon će sadržavati biografske podatke o najznačajnijim živim osobama u BiH. Izdanje na više od hiljadu strana će obuhvatiti osobe iz naučnog, javnog, kulturnog, umjetničkog, političkog, sportskog i javnog života, po uzoru na slična izdanja u svijetu, ali i susjednim državama. 

 

- Leksikon stvaramo od poslanih biografija, ali to što je neko poslao biografiju, ne znači i da će biti uvršten, jer je neophodno da je navedenošta je postigao za društvo, državu, a time i za sebe. Iako ćemo selektovati prijave, namjera nam je da obuhvatimo više od dvije do tri hiljade javnih ličnosti iz jedanaest oblasti, kazao je izvršni urednik Ramiz Brkić. 

 

U izdavačkom savjetu kojim predsjedava Abdulah Sidran nalaze se, između ostalih, i Jakob Finci, Stjepan Kljujić, Željko Kopanja, Vlastimir Mijović, Miodrag Simović... Cijeli projekat je predstavljen na internet stranici kojekoubih.ba.  Kako je istakao odgovorni urednik Bajruzin Planjac, namjera izdavača je da se Leksikon «Ko je ko u BIH» pojavi do sredine septembra, a ovim kapitalnim projektom će biti obilježeno 25 godina rada tešanjske izdavačke kuće. 

Posljednje od