29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 31 Januar 2014 03:18

Dobra vijest za radnike Željezare

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Erdal Trhulj predstavnicima 15 privrednih društava uručio je rješenja o dodjeli dijela sredstava utvrđenih budžetom Federacije za 2013. godinu. Istovremeno, predstavnicima pet firmi uručene su odluke za izmirenje dugovanja privrednih društava za neuplaćene doprinose po osnovu PIO-a zaposlenicima koji su stekli uvjete za odlazak u penziju.


Riječ je o kreditnim sredstvima za poticanje razvoja industrije koja se daju s rokom vraćanja do pet godina i grace periodom do godinu dana, te kamatnom stopom od 0,9 posto. Za one koji uredno vraćaju kredit, glavnica će biti umanjena za 20 posto. Sredstva će biti dodijeljenja posredstvom Union banke d.d. Sarajevo koja će, na osnovu donesene i objavljene odluke i pojedinačnih rješenja, ugovoriti s korisnicima sredstava sve bitne elemente za zaključenje pojedinačnih ugovora o kreditu. 

 

Sredstva su dodijeljena slijedećim firmama: Brojler d.o.o. Sarajevo, Tekstilna industrija d.o.o. Mostar, Faik d.o.o. Novi Travnik, Suman d.o.o. Gračanica, Ziko d.o.o. Zavidovići, Makama d.o.o. Bugojno, Unis Ginex d.d. Goražde, Variplast d.o.o. Gračanica, Fekry d.o.o. Ustikolina, MS&Wood d.d. Sarajevo, MIP d.o.o. Mostar, FERRO-KEŠ d.o.o. Mostar, METACOMM d.o.o. Jajce, UNISGAL d.d. Konjic i INDEX d.o.o. Gračanica.

 

Drugom Odlukom o izboru korisnika dijela kreditnih sredstava utvrđenih u Budžetu FBiH za 2013. godinu Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije na poziciji „Pozajmljivanje i učešće u dionicama-ostala domaća pozajmljivanja”, Vlada FBiH je odobrila sredstva namijenjena izmirenju dugovanja privrednih društava za neuplaćene doprinose po osnovu penzijsko-invalidskog osiguranja zaposlenicima koji su stekli uslove za odlazak u penziju. Sva sredstva daju se na kreditnoj osnovi i uz grace period.

 

Sredstva za ove namjene u iznosu od 993.647,02 KM  dodijeljena su Željezari Ilijaš d.d. Ilijaš, IP Krivaji - u stečaju d.o.o. Zavidovići, BNT Hidraulici d.d. Novi Travnik, Agrokomercu d.d. Velika Kladuša, Željezari Zenica d.o.o. Zenica i Budo exportu d.o.o. Žepče.

 

Željezara Zenica će sredstvima od Vlade FBiH uvezati staž za svojih 15 radnika

 

Jedno od pet državnih preduzeća za koje je Vlada Federacije osigurala sredstva za neuplaćene doprinose je Željezara Zenica. Kreditnim sredstvima u iznosu od 256.000 maraka bit će povezan staž za 15 radnika ovog preduzeća. Pogledajte priču Gordane Ristović-Muslija objavljenu u "Federaciji danas" 

 

video by federalna.ba