Printaj ovu stranu
utorak, 28 Januar 2014 03:53

Rješenje za zagađenje Zenice

Rješenje za zagađenost zraka u Zenici postoji, ali za njega treba izdvojiti novac.To pokazuju iskustva iz Češke koja je to riješila na efikasan način u šest gradova u kojima postoje tzv. „prljave industrije“ . Ovo je siže sastanka koji je danas (24. 01. 2014.) održan u Vladi Zeničko-dobojskog kantona prilikom posjete članova Eko foruma Zenica i njihovih partnera – članova češke organizacije „Arnika“ iz Praga .Ove dvije nevladine organizacije rade na projektu „Pravo na zdrav okoliš“

 

Samir Lemeš, predsjednik Eko foruma Zenica je kazao da je ova organizacija dobila projekat osnivanja Arhus centra u Zenici u kojem će građani imati priliku da ostvare prava koja im se garantuju Arhuškom konvencijom. To podrazumijeva: pravo na pristup informacijama koje se tiču okoliša,pravo građana da učestvuju u donošenju odluka iz oblasti okoliša i prava na pristup pravdi – zakonska zaštita građana od zagađivača. Projekat će trajati godinu dana – od januara do decembra 2014. i finansirat će ga Vlada Republike Češke.

 

Razlog što je Arnika odabrana kao partner Eko forumu je u činjenici da ova češka organizacija ima svoj ogranak u gradu Ostrawi gdje  također postoji željezara „Arcelor Mittala“.

 

„U ovom gradu stanovnici imaju indentične probleme zbog globalne politike Arcelor Mittala, a  jedino po čemu se Ostrava razlikuje od Zenice je što je tamo zagađenje svedeno na samo 10 procenata od ranijeg. Naš cilj je da razmjenimo iskustva kako bismo došli do čišćeg okoliša. Od Kantona očekujemo da nam obezbjedi informacije koje se tiču okoliša kao i podršku oko sistema monitoringa“, kazao je Samir Lemeš i dodao da će Češki partneri ustupiti studije koje se tiču zagađivača, a od kantona se očekuje da u narednom periodu izradi katastar zagađivača. Česi su to već uradili i nude pomoć da se to uradi i ovdje. Uz to, Češka akademija nauka je radila studije uticaja polutanata na zrak i mi očekujemo sada saradnju između zeničkog univerziteta, Kantonalnog Zavoda za javno zdravstvo i čeških organizacija kako bismo razmjenom iskustava došli do zajedničkog rješenja, obrazložio je Lemeš.

 

Premijer Munib Husejnagić kazao je da Vlada Kantona daje punu podršku aktivnostima Eko foruma  te zahvalio češkim gostima od kojih očekuje pomoć u realizaciji projekata Ministarstva prostornog uređenja, prometa i komunikacija i zaštite okoliša.

 

“ Vlada Kantona je obezbjedila zakonsku osnovu za regulisanje oblasti životne sredine, a to je važno da bi se zagađivači mogli adekvatno kazniti. S druge strane, stvorili smo sistem, a dio toga je da smo sa resornog kantonalnog ministarstva prenijeli ovlasti na Metalurški institut Zenica koji će postati centar za brigu o okolišu, odobrili smo sredstva za prostor, opremu i obuku kadrova i u toku ove godine taj centar će profunkcionisati. Zenica je najzagađeniji grad i njeni građani zaslužuju da imaju riješeno pitanje čistog zraka i vode.“, kazao je premijer. Na novinarsko pitanje o zagađenju koje, osim drugih pogona, stvara i željezarska toplana iz koje se građani snabdjevaju gradskim grijanjem, premijer

 

Husejnagić je kazao da i za to postoji rješenje. „Već dvije godine postoji studija o daljinskom grijanju iz kakanjske Termoelektrane, a koju bi u cjelosti finansirala Elektroprivreda FBiH i Evropska unija i za koju grad Zenica ne bi morao dati nijednu marku. Jedini uslov je da Općina potpiše ugovor na 20 do 30 godina korištenja ove toplane, a Općinsko vijeće i načelnik Općine Zenica to za ove dvije godine nikad nisu htjeli staviti na dnevni red, a kamoli raspraviti o tome. Ovim rješenjem ne bi bilo zagađenog zraka od toplane, a grijanje bi bilo jeftinije. No, Kanton je u tom smislu nemoćan, jer o ovim pitanjima odluku donosi Općina i Općinsko vijeće.

 

Resorni ministar Edin Terzić obrazložio je aktivnosti koje je Ministarstvo poduzelo u posljednjem periodu, istakavši da je upravo zahvaljujući češkoj ambasadi u BiH usvojeno niz propisa u oblasti zaštite okoliša.Češka Republika je instalirala i kotlovnicu u Nemili, a njeni stručnjaci su pomogli u realizaciji projekata zaštite okoliša.

 

Martin Skalsky,aktivista organizacije  Arnika je posebno govorio o tome da se ni u njegovoj zemlji nije bilo lako izboriti za čist zrak, ali su to ipak uspjeli i stoga žele ponuditi svoja iskustva i pomoć Zenici i BiH.

Posljednje od

Povezani članci (by tag)