Printaj ovu stranu
četvrtak, 23 Januar 2014 22:35

Foto:Radovi na džamiji Vranduk

U Vranduku je završena prva faza radova na proširenju harema vrandučke džamije, poznate kao "Džamija sultana Fatiha". Inače, harem džamije je bio dosta skučen, pa su mještani odlučili da isti prošire. Inače, Džamija sultana Fatiha je sagrađena 1463. godine. Nije poznat njen izvorni izgled. Krov džamije i minaret su nanovo izgrađeni prije nekoliko godina. Tada je u potpunosti renovirana i unutrašnjost džamije.

 

+ foto galerija sa gradilišta i maketa abdesthane na linku

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.567031850054820.1073742079.122203817870961&type=1 



Više podataka  o predviđenim i planiranim radovima dao nam je hadži Ibrahim Burić, ispred građevinskog odbora za proširenje harema džamije i izgradnju nove abdesthane:

"Projekat za proširenje harema je dosta zahtjevan zbog same konfiguracije terena na kojem se nalazi. Naime, proširenje je bilo moguće izvesti jedino postavljanjem konzola i sa dva betonska stuba, koja bi se učvrstila na strmom i nepristupačnom terenu. Visina stubova iznosi 4-5 metara, koji će onda služiti za nošenje dijela betonske ploče. Tako je i urađeno. Proširenje je izvedeno sa dva noseća stuba i 9 konzola. Stubovi su obloženi kamenom i isfugovani i uklapat će se u ambijent starog gnijezda Vranduka.


Postojeći-stari zid je bio tzv. suhozid (zemlja-kamen) i isti je sada saniran betonom na naćin kako je nedavno saniran i zid od ostatka bedema tvrđave u Vranduku, koji se obrušio.

Proširenje harema će biti za oko 1,5 metar i u dužini od 8 metara, što je veoma značajno obzirom na skučeni i strmi teren u cijelom Vranduku. Nakon proširenja harema, sagradit će se, aBd, i nova abdesthana, jer je stara i dotrajala abdesthana srušena početkom novembra. Nova abdesthana će se graditi na temeljima stare, koja je rađena prije 20-tak godina i koja je bila u ruševnom stanju (prokišnjavala, odvodne cijevi zapušene, nije riješen odvod, dovodne cijevi nekoliko puta popucale, a komplet objekat je bio neuslovan) i izgledom se nije uklapala u staro jezgro starog grada Vranduka.U prizemlju novog objekta će biti abdesthana, gasulhana i WC-i. Na spratu će biti biblioteka, spomen soba šehidima Vranduka i okoline, te čajđinica za sijela i eglenisanje sa izlazom na terase – verande"- kazao nam je Burić.

 

Krov će biti od šindre koji priprema vrijedni Vrandučanin Dževad Begić, što smo zabilježili i fotoaparatom. U dosadašnjim akcijama, kako nam reče Burić, na proširenju harema i rušenju stare abdesthabe, učestvovao je veliki broj mještana Vranduka i Novog Vranduka. Svi radovi se izvode na dobrovoljnoj osnovi, kao i dobrovoljni prilozi koji se, uporedo sa radovima, prikupljaju. Najveću pomoć imaju  i od firmi Almy i Askopromet, čiji su vlasnici sa ovih prostora. Lijepo vrijeme i produženo "Miholjsko ljeto" u oktobru i novembru su omogučili vrijednim mještanima Vranduka da se poodmakne sa radovima. Nastavak radova se očekuje u proljeće 2014.godine, kada bude kompletirana sva dokumentacija.

 

Ekrem Imamović za Zenicablog

 

+ foto galerija sa gradilišta i maketa abdesthane na linku

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.567031850054820.1073742079.122203817870961&type=1 








.....



.

Posljednje od

Povezani članci (by tag)