29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 23 Januar 2014 19:55

Slučaj Street Cafe na sudu

"Kićenje tuđim perjem" predstavlja prisvajanje nezasluženih pohvala, stjecanje društvenih ili političkih poena na osnovu krađe ili otimačine tuđeg umnog rada i truda. Na lokalnom nivou, školski primjer za ovu frazu koja se ukorijenila u narodu mogao bi vrlo brzo postati "Street cafe-Coffee & Tea House", kafić otvoren u maju ove godine u Zenici, piše autorica rješenja izgleda ovog objekta Lejla Selimović.


- Na samom ulazu trofejno uramljen novinski članak - duplerica u boji sa gotovo 10 fotografija objekta uz naslov koji kazuje kako ste upravo zakoračili u najbolje mjesto za popiti kafu u Zenici.Članak najčitanije novine u Hrvatskoj - Jutarnjeg lista, koji u svom subotnjem prilogu promoviše orginalno i ukusno uređene enterijere u regiji.Cijena ovakve reklame vjerovatno uveliko premašuje cijenu ugovorenog honorara koji mi ni do dana današnjeg nije isplaćen od strane vlasnika pomenutog kafea, Ahmetspahić Enesa. Posao je započet u martu i okončan u maju 2013.godine. Uređenje cjelokupnog enterijera objekta, dva mjeseca intenzivnog rada, ideja, usmjeravanja, kaže autorica jednog od najljepših kafe enterijera u regionu...


I nastavlja....


- Danas je 23. januar 2014. godine. Svo vrijeme rada, pomenuti kafić je, prije svega, svojim jedinstveno uređenim enterijerom (od gotovo 90 % starih redizajniranih komada namještaja, a iza koga u cjelosti stoji moja malenkost Lejla Selimović, iz brenda "Wood Surgery"), pobrao samo komplimente i postao jedan od najposjećenijih objekata u gradu. Kajmak je očito odlučio pobrati samo gazda. O tome šta i kako sam uradila, koliko sam truda, vremena, znanja, ideja uložila u tuđi posao, radeći ga kao da radim za sebe, o tome koji iznos smo dogovorili i koliko sam tolerantna i fleksibilna bila glede plaćanja (uvažavajući vlasnikovu navodno trenutno tešku socijalnu situaciju), nije na meni da javno govorim. Sve je precizirano u tužbi i spor pred nadležnim sudom već je pokrenut. Dugo mi je trebalo da se odlučim za ovakav potez i žalosno je na koji način čovjek mora da se izbori za svoj pošteno zarađeni novac. Ipak, svjesna sam da živimo u vremenu modernih robovlasnika, gazda na baterije preko tuđih leđa. Ovaj tekst ne pišem sa namjerom da vlasnika natjeram da ispuni svoje dogovorene obaveze - to će uraditi nadležni organi izvršnom presudom, već u nadi da će se, kada sljedeći put gostima bude naplaćivao kafe i slastice u bajkovitom ambijentu Street cafe-a, barem malo zacrveniti, kaže Lejla Selimović. 


Uredništvo Zenicabloga pokušalo je stupiti u kontakt sa prozvanim vlasnikom putem FB stranice Kafea ( https://www.facebook.com/pages/Street-Caf%C3%A9-Coffee-Tea-House/303878543076463 i broja telefona navedenog na toj stranici. Do vremena objave ni nama se niko nije javio ni emailom, ni telefonom. 


Ukoliko u međuvremenu stigne odgovor vlasnika objekta na email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. stojimo na raspolaganju za objavu. 


O radu Lejle Selimović saznajte više iz našeg teksta u decembru 2012. http://www.zenicablog.com/zenica/ljudi/item/18517-predstavljamo-lejla-selimovi%C4%87.html 




..



-