Printaj ovu stranu
četvrtak, 23 Januar 2014 05:15

EU certifikati iz Zenice

U prostorima Tehnološkog parka Zenica jučer je upriličena promocija projekta prvog laboratorija za ispitivanje namještaja i drveta u BiH (LIND). Direktan povod za svečanost u laboratoriji koja već funkcioniše nepunu godinu je dobijanje certifikata i ovlaštenja, koja omogućavaju da proizvodi kontrolisani u ovoj laboratoriji nose oznaku da su prošli sigurnosne provjere EU. 

 

Kako je jučer istaknuto, do sada  su bh.proizvođači uredskog i drugog namještaja morali potrebne certifikate i ateste dobijati u susjednim državama, što je poskupljivalo konačnu cijenu proizvoda i činilo bh.proizvode manje konkurentnim. 

 

- Drago nam je da potičemo konkurentnost drvne i industrije namještaja u BIH, jer je poznato da je 20 posto bh. izvoza upravo iz ovih oblasti. Sada proizvodi pregledani u ovoj laboratoriji imaju EU certifikat o sigurnosti i mogu biti plasirani ne samo u EU, nego širom svijeta sa certifikatom EU, kazao je Holger Šreder (Schroder), šef operacija u delegaciji Evropske unije u BiH. Kako je istakao Muhsin Ibrahimagić, prvi čovjek zeničke razvojne agencije ZEDA-e, uz laboratorij se uspostavlja i Centar za kvalitet, koji će provoditi procedure uspostave kvaliteta u proizvodnji, koji će potvrditi da je cijela proizvodna linija iz koje izlazi certificirani proizvod u skladu sa evropskim standardima. Načelnik Zenice Husejin Smajlović kazao je da očekuje da se u ovaj jedinstveni bh. projekat uključe škole i univerziteti, koji edukuju kadar iz oblasti drvne industrije. 

 

- Nadam se da će vlasti na višim nivoima spoznati posebnost i značaj ove laboratorije i Centra, jer su njime otvorena vrata za značajniji izvoz iz BiH. Očekujem da se pomogne, ne Centru i laboratoriji, nego proizvođačima, izvoznicima u dobijanju certifikata, a time i izlasku na zahtjevno evropsko tržište, kazao je Smajlović. U laboratoriji se sve vrste stolica i namještaja ispituju na udar, na gibljivost, dugotrajnost, izdržljivost i sve druge potrebne parametre, te provjerava njihova sigurnost za korištenje po EU standardima.

 

 

Uspostavljanje laboratorije vrijedne više od milion KM finansirali su sa četiri petine Evropska unija preko Fondova predpristupne pomoći IPA, a ostatak Ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta Federacije BiH i Vlada Zeničko-dobojskog kantona, dok je opremanje prostorija laboratorije uokviru Tehnološkog parka u Radnoj zoni Zenica 1 finansirala Općina Zenica. 

Posljednje od

Povezani članci (by tag)