Printaj ovu stranu
srijeda, 22 Januar 2014 20:54

Trgovci: raspored inspekcija

Agencija za nadzor nad tržištem BiH na svojoj internet stranici objavila je plan inspekcijskih pregleda za ovu godinu, u kojem su precizno naveli kada će i koji neprehrambeni proizvodi biti kontrolisani.

 

To je naišlo na ogorčenje i nevjericu u većini bh. udruženja za zaštitu potrošača, koja se pitaju u čemu se ogleda smisao najavljenog izlaska inspektora na teren ako su trgovce unaprijed upozorili i ako im je ostavljen prostor da sakriju eventualne nepravilnosti.

 

U planu ove inspekcije se, na primjer, navodi da će od 1. februara do 30. aprila biti obavljen inspekcijski pregled produžnih kablova. Piše da je planirano ukupno 10 pregleda ovih kablova, od čega će po četiri da obave inspektori iz RS, odnosno FBiH, a dvije kontrole biće u Brčko distriktu.

 

Upravo je ova agencija u svojim ranijim saopštenjima navodila da su na bh. tržištu pronađeni brojni kablovi koji predstavljaju rizik od strujnog udara. Agencija za nadzor nad tržištem BiH u planu za 2014. godinu između ostalog navodi i da će biti kontrolisana i kozmetika, dječja oprema i odjeća, električne kvarcne grijalice, pegle, aparati za gašenje požara i slično.

 

Pored svakog proizvoda navedeno je u kom periodu će kontrola biti obavljena, te da li će biti izvršena samo vizuelna i administrativna provjera, ili će ona obuhvatiti i laboratorijsko ispitivanje.

 

Iz Agencije za nadzor nad tržištem BiH pravdaju se da je, prateći dobru praksu organa nadzora država članica EU i smjernice Evropske komisije za izradu i objavu godišnjih planova nadzora, evidentno da preventivno djelovanje prema privrednim subjektima omogućava postizanje pozitivnih rezultata uz manja ulaganja i finansijskih i ljudskih resursa.

"Ako privredni subjekti, na osnovu dostupnih informacija na veb stranici Agencije, trajno povuku sa tržišta proizvode koji ne ispunjavaju propisane sigurnosne zahtjeve ili ako otklone eventualne neusklađenosti na proizvodima, onda su postigli efekti za potrošače u pogledu njihove sigurnosti bez trošenja resursa nadzora", ističu u Agenciji.

Dodaju da iz više razloga povlačenje potencijalno nesigurnih proizvoda samo za vrijeme najavljenih kontrola ne može dati očekivane rezultate prevare inspektora.

 

POGLEDAJTE RASPORED i pročitajte detalje o kontrolama: 

ant141 

 

Više o uređajima koji će biti kontrolisani  tokom 2014.: 

Posljednje od

Povezani članci (by tag)