28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 17 Januar 2014 03:29

N1 TV uskoro kreće s radom

N1,  prvi regionalni cjelodnevni informativni kanal nastao u suradnji s globalnim partnerom CNN-om, imenovao je Amira Zukića direktorom programa za Bosnu i Hercegovinu.

N1 je namijenjen publici od skoro 20 miliona ljudi širom Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije, a sa emitiranjem će krenuti u prvoj polovini 2014. godine.  Uređivanje programa iz Sarajeva će voditi Amir Zukić, dosadašnji glavni urednik Regionalne direkcije agencije Anadolija za Balkan.


Zukić je u novinarstvu već 19 godina tokom kojih je radio kao reporter, urednik i direktor na radiju i televiziji, kao i u štampanim medijima.  Bio je glavni urednik Informativnog programa Javnog radiotelevizijskog servisa BiH (BHT1) i direktor programa Televizije Sarajevo (TVSA). Zukić je također uređivao i vodio popularni politički magazin “Javna tajna” u toku svog rada na BHT1. Od 1998. do 2004. bio je reporter i urednik Radija Slobodna Evropa, radeći u dopisništvu u Sarajevu i centrali u Pragu. Također je pisao kao politički analitičar za magazin BH Dani i kao kolumnista njemačkog lista Berliner Tageszeitung.

 

„Kanal N1 će emitirati vijesti vrhunskog kvaliteta na bazi najviših profesionalnih standarda , pomoću najmodernije tehničke opreme, uz cjelodnevno izvještavanje o događajima,“ rekao je Zukić. „Imat ćemo, također, mogućnost da emitiramo programe CNN-a, kako one koji idu uživo tako i snimljene, i to na lokalnim jezicima. Kao ekskluzivni partner CNN-a pokrivat ćemo važne događaje iz regije za ovu svjetsku mrežu“, kazao je Zukić i dodao: „N1 je izazov i vrlo privlačna prilika. Drago mi je da ću biti u situaciji da oblikujem izgled kanala i način rada.“

 

N1 je potpisao partnerski sporazum sa Turner Broadcasting System Europe Limited, matičnom kompanijom CNN Internationala, što ga čini ekskluzivnim partnerom CNN-a u regiji. N1 će emitirati program iz tri velika informativna produkcijska centra u Sarajevu, Zagrebu i Beogradu.   „Oduševljeni smo što se Amir Zukić pridružuje mreži N1 kao direktor programa za Bosnu i Hercegovinu. On posjeduje veliki talenat i iskustvo“, rekao je Brent Sadler, generalni direktor N1 i nekadašnji nagrađivani viši međunarodni dopisnik CNN-a.  “Amir je izuzetno posvećen novinar sa dokazanim dostignućima i uspjesima, kao i sposobnošću rukovođenja.“

 

Objavljena su i imena direktora programa za Hrvatsku i Srbiju. To su Dubravko Merlić, bivši direktor vijesti i aktuelnih programa na Hrvatskoj radioteleviziji (HRT) u Zagrebu, i Jugoslav Ćosić, urednik i voditelj sa televizije B92 u Beogradu.

 

Glavni finansijski investitor iza N1 projekta je Junajted Grupa (United Group), vodeća “pay TV” platforma u jugoistočnoj Evropi, koja obuhvata i SBB, najvećeg kablovskog operatora u Srbiji, Telemach Sloveniju i Telemach BiH, najveće kablovske operatore u Sloveniji i Bosni i Hercegovini, kao i Total TV, najveću satelitsku platformu u regiji jugoistočne Evrope. U oktobru 2013. godine, svjetski vodeći investicioni fond KKR sa sjedištem u Njujorku preuzeo je Junajted Grupu, što predstavlja prvu direktnu investiciju KKR-a u jugoistočnoj Evropi.