Printaj ovu stranu
četvrtak, 09 Januar 2014 06:10

Željezara ide u privatizaciju

Prema planu Agencije za privatizaciju u Federaciji BiH u 2014. godini predviđena je prodaja imovine više državnih preduzeća u kojima Federalna vlada ima manji ili veći udio kapitala,među kojima je i Željezara Zenica. Federalna vlada je 100-postotni vlasnik kapitala u Željezari,što znači i da odlučuje o modelu prodaje.

 

Ulaskom Kuvajtske KIA-e prije 15 godina i preuzimanjem proizvodnje čelika, Željezari Zenica pripao je neproizvodni dio imovine. Željezara je bila spremna za privatizaciju po tehnološkim cjelinama još 2007. godine,ali se od toga odustalo,napominje Fikret Talić, pomoćnik direktora Federalne agencije za privatizaciju.Upravni odbor Agencije je za 2014. godinu na spisak preduzeća za prodaju iznova stavio Željezaru, pri čemu Vlada F BiH treba odlučiti o modelu privatizacije,kaže Talić.

 

Željezara Zenica u svom sastavu ima hale u industrijskoj zoni Šljivik,odmaralište Bistričak,hotel „Internacional“,Štampariju,građevinsku operativu i kovanu galanteriju. Pomoćnik direktora za opšte,pravne i kadrovske poslove, Hajrudin Mehić ističe da su za prodaju predviđene hale u Šljiviku.

 

-Željezara od države BiH potražuje 30 miliona dolara po osnovu isplate duga prema Kuvajtu.Kada ovo pitanje bude riješeno moguće je govoriti i o privatizaciji hotela „Internacional“, kaže Mehić. Ostaje neriješen i problem statusa hotela „Zenit“ u Neumu,kojeg je Željezara izgradila prije rata,a koji je u međuvremenu privatiziran. Ovaj predmet je trenutno na Ustavnom sudu.  

 

(Šerif B. rtvze.ba)

Posljednje od

Povezani članci (by tag)