29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 08 Januar 2014 05:01

I u Prvoj gimnaziji eDnevnici

Druga škola u Zenici koja će se uključiti u projekat SŠIP (Savremeni Školski Internet Portal) jeste Prva gimnazija Zenica. Od drugog polugodišta tekuće školske godine u Prvoj gimnaziji Zenica te u Osnovnoj školi Safet-beg Bašagić u Sarajevu će krenuti upotreba eDnevnika. Projekat se testirao u Srednjoj muzičkoj školi u Zenici već pune četiri godine te je do sada ostvario izvanredne rezultate. Od 2009 u eDnevnik je upisano preko 100.000 zapisa, ocjena, registrovanih časova, izostanaka sa nastave i drugih zapisa.



"Dogovorili smo saradnju sa kompanijom PORT za implementaciju projekta u Prvoj gimnaziji Zenica, te se nadamo kvalitetnoj i dugoročnoj saradnji. Prepoznali smo rezultate ostvarene u Srednjoj muzičkoj školi te smo spremni da ovaj projekat zaživi i u našoj školi" izjavio je Ilijas Hodžić direktor Prve gimnazije Zenica

Srednja muzička škola će također od drugog polugodišta tekuće školske godine koristiti i 6 tablet uređaja koje je ustupila kompanija Vivax u saradnji sa kompanijom Gog iz Zenice. Predviđeno je da se ovi uređaji koriste u narednih 12 mjeseci za potrebe testiranja eDnevnik mobilne aplikacije.

"Ovo je prvi put da se u BIH koriste tableti za pristup elektronskim dnevnicima. Za razliku od susjednih država ovakvi projekti u BIH se još uvijek uz konstantnom dozu pesimizma,  no mi svakodnevno radimo nadogradnju softwera te težimo daljem usavršavanju aplikacije. Radujemo se saradnjama sa školama u Sarajevu i Zenici i svakom daljem širenju projekta. Do sada je projekat pokazao sjajne rezultate i mi smo više nego zadovolji urađenim." istakao je Miralem Mehić, direktor kompanije PORT Zenica koja je razvila ovaj softwer
  
Naši susjedi Hrvatska i Srbija su već odavno uveli projekte ovog tipa, dok je ovo prvi put da će se u javnim školama u BIH koristiti tableti za pristup elektronskim dnevnicima.