Printaj ovu stranu
subota, 04 Januar 2014 03:59

Poticaji poljoprivrednicima ZDK

Na sjednici Vlade Zeničko-dobojskog kantona  koja je održana posljednjeg dana  2013. godine usvojen je niz odluka koje se odnose na isplatu poticaja poljoprivrednim proizvođačima. Tako je otkupljivačima svježeg kravljeg mlijeka sa područja Kantona: zeničkom ZIM-u, tešanjskoj „Zlatnoj kapi“, maglajskom „Saraj milku“ i visočkom otkupljivaču „Vračo“  odobreno ukupno 100.000 maraka za posljednji kvartal 2012. do trećeg kvartala 2013. godine. Ujedno, uvažen je i prigovor otkupljivača koji su ujedno i prerađivači mlijeka, a koji nisu dobijali poticaj za obje vrste ove djelatnosti, pa su na ovoj sjednici Vlade usvojene izmjene Uputstva o poticanju poljoprivredne proizvodnje.

Na prijedlog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Vlada je donijela i odluku da se za 59 proizvođača maline, kupine, borovnice i aronije isplati 26.220 maraka. Uz to, odlučeno je da se izdvoji i 60.000 KM na ime poticaja za zasnivanje zasada voća – visokostablašica za 38 voćara s područja Kantona. Isto tako, za pet otkupljivača jagodičastog voća opredjeljeno je 28.332 KM, dok je za tri otkupljivača svježeg voća i povrća sa područja Kantona: visočkom „Idealu“ i „Bios“–u  kao i tešanjskom „Omnicommercu“ opredjeljeno 21.018 KM.

U okviru podrške poljoprivrednoj proizvodnji ,Vlada je za 36 uzgajivača brojlera odobrila na ime poticaja ukupno 45.914 KM i to za tov ostvaren u drugoj polovini 2013. godine. Nije izostala ni podrška pčelarima, pa je tako na ovoj sjednici, izdvojeno  217.610 KM za 443 registrovana vlasnika pčelinjih zajednica sa područja Kantona. Uzgojno-selekcijska služba resornog provjerila je na terenu da li uzgajivači zaista posjeduju onaj broj zajednica koje su prijavili, te potvrde od matičnog udruženja pčelara o stvarnom broju pčelinjih zajednica. Nakon provjere, pčelarima je za svaku pčelinju zajednicu opredjeljeno po 10 KM.

Odlučeno je takođe da se za sedam udruženja iz oblasti poljoprivredne proizvodnje i unapređenja lovstva izdvoji 14.000 KM. Pored toga, Vlada je odobrila i 5.500 KM na ime naknade štete za naglo uginuće životinja, tačnije za osam grla stoke i 7.500 komada sitne pastrmke, kako bi se vlasnicima pomoglo u obnovi stočnog odnosno ribljeg fonda. Na ime podrške lokalnim zajednicama, Vlada je odobrila 137.000 KM dvjema razvojnim lokalnim agencijama iz Zavidovića i Žepča na ime implementacije projekata iz oblasti poljoprivrede u toku 2013. godine.

Kako bi se potaklo daljnje medijsko promoviranje domaće poljoprivredne proizvodnje, na prijedlog resornog ministarstva, Vlada je usvojila odluku da se organizatorima sajmova i medijima odobri ukupno 32.780 KM prema projektima iz ove oblasti realizovanim u toku 2013. godine, dok je za štampanje reklamnog materijala za predstavljanje istaknutih poljoprivrednih proizvođača izdvojeno 5.867 KM.

Posljednje od

Povezani članci (by tag)