19 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 31 Decembar 2013 03:01

Ivica Osim Ličnost regiona

Uz prisustvo uzvanika iz javnog i sportskog života Bosne i Hercegovine, predsjednik Organizacionog odbora Nagrade Pane Škrbić, uručio je Ivici Osimu visoku nagradu  Regionalnog nezavisnog žirija iz Zenice, časopisa EUROMANAGER i Europskog udruženja menadžera   – LIČNOST REGIONA JUGOISTOČNE I SREDNJE EUROPE ZA 2013. GODINE, kao i nagradu za životno djelo, u vidu kristalne pozlaćene statue, a u znak  zahvalnosti  za sav njegov rad, od proslavljenog  fudbalera, svjetskog trenera, selektora, do predsjednika Komiteta za normalizaciju fudbala u BiH.

 

,,Kruna njegovog uspjeha nakon sjajnih fudbalskih, trenerskih i selektorskih podviga  je, što je uz pomoć  svojih saradnika, također fudbalskih genija, zvijezda i fanatika, uspješno poredao kockice u Fudbalskom savezu BiH, te na taj način obezbijedio uslove za sjajne igre naših Zmajeva. Uz pomoć odličnog vođenja reprezentacije Safeta Sušića, te Saveza, na radost svih Bosanaca i Hercegovaca i mnogih prijatelja u svijetu, naredne godine našu A reprezentaciju gledamo na Svjetskom prvenstvu  u Brazilu’’ – istakao je Pane Škrbić, predsjednik Regionalne agencije za dodjelu nagrade, uručujući visoku nagradu Ivici Osimu.

 

,,O Ivici Osimu je nepotrebno trošiti riječi. On je jednostavno čovjek svijeta, ljudina, stručnjak, iskren, pošten, vanserijski talenat. I svugdje je jednako omiljen, i ovdje u Bosni i Herecegovini, i u Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji, Austriji, Japanu…’’ – rekao je Škrbić.

 

Zahvaljujući se na dodijeljenoj nagradi, Ivica Osim je, između ostalog, rekao:

 

,,Ja ne mislim da je plasman reprezentacije na Svjetsko prvenstvo samo moje životno djelo’’ – skromno je rekao Osim. ‘’ Ima tu više onih koji su još zaslužniji od mene: selektor Safet Sušić, igrači…Ja sam tu bio pomoćno osoblje… Neko me je gurnuo u vodu i ja sam počeo plivati. Sada tražim onoga ko me je gurnuo u tu vodu’’ – kazao je Osim u šaljivom tonu. I dodao ‘’Dok smo mi vidali rane, drugi su odlazili na svjetska prvenstva. Sad smo končano nagrađeni, malo srećom, malo žrijeb, malo igrači, malo mi sami…Treba prihvatiti sve i priznati svakome svoje’’ – istakao je Ivica Osim.

 

‘’Jedina želja koja je mi je preostala’’, kazao je još Osim, ,,jeste da reprezentacija odlično odigra prvo svjetsko prevenstvo, a na zadovoljstvo svih nas’’.

 

‘’Šta će biti tamo, ja ne znam. Mnogo toga je naš fudbal pokazao da može, što me čudi da političari nisu primijetili. Ili neće da vide. Savez sam po sebi je tako sastavljen, kao multientitetska grupa, stručni štab je isto takav, tim je napravljen da su svi dobili priliku, druže se i to ne smije bilo šta i bilo ko da pokvari’’ – poručio je Osim, a kad je riječ o plasmanu reprezentacije na Munidijalu 2014. u Brazilu, Osim je kazao kako vjeruje da je došlo vrijeme da ,,junački izađemo tamo gdje zalsužujemo’’.

 

U znak zahvalnosti, Pane Škrbić je Ivici Osimu uručio i umjetničku sliku Mersada Berbera, za koga je rekao da mu je dugo bio komšija.

 

Uručenju nagrade, izmedju ostalih,  prisustvovali su selektor Safet Sušić, kapiten reprezentacije Emir Spahić, predsjednik FS BiH Elvedin Begić sa saradnicima, fudbalske legende Duško Bajević, Faruk Hadžibegić i mnogi drugi.

 

Ova nagrada LIČNOST GODINE REGIONA je prethodnih godina uručena i predsjedniku Hrvatske dr.  Ivi Josipoviću, te predsjedniku Crne Gore Filipu Vujanoviću.