28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 29 Decembar 2013 04:28

Projekti podsticaja poljoprivrede

Općina Zenica će u narednom periodu realizirati programe podsticaja, u procesu obnavljanja stada ovčara i kozara i zasnivanja novih zasada malina.  Za navedene programe planirana su ukupna sredstva od 100.000 KM, a nadležna općinska služba već je realizirala aktivnosti na prikupljanju zahtjeva za odobravanje sredstava obnavljanja stada u ovčarstvu i kozarstvu, za koja je apliciralo 77 stočara sa područja zeničke općine.

 

Nakon što je stručna komisija pregledala pristigle zahtjeve, odlučeno je da se program u oblasti ovčarstva i kozarstva realizira na proljeće, obzirom da je trenutno većina stada ovaca boravi na prostoru sjeverne Bosne. Nakon što se stada vrate na svoje matične pašnjake bit će obavljena kontrola stada i objekata koji će sudjelovati u programu.

Na drugom javnom pozivu za podsticaje zasnivanja novih zasada malina prijavila su se 64 poljoprivrednika, što pokazuje da je interesovanje veliko.

 

Među aplikantima se nalazi veliki broj mladih osoba, koji su zainteresovani za poljoprivrednu proizvodnju. Prema riječima stručnih saradnika za poljoprivredu u Općini Zenica, program proizvodnje malina će biti potpuno operativan nakon što stručna komisija pregledala pristigle zahtjeve i obavi kontrola na terenu.


kupuj387.ba