18 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 22 Decembar 2013 04:35

BHTV digitalno već od proljeća?

Ministarstvo komunikacija i prometa BiH namjerava ubrzati proces digitalizacije u našoj zemlji, a prva faza planirana je već u januaru 2014. godine. Nadležne institucije i resorno državno ministarstvo učinit će sve kako bi do juna 2014. osigurali najkvalitetniji TV signal u visokoj rezoluciji za sve građane BiH, čime će doći na svoje svi ljubitelji fudbala s obzirom na gotovo izvjesnu mogućnost emitiranja digitalnog HD signala sa Svjetskog prvenstva u fudbalu u Brazilu na BHT 1.

 

Međutim, BHRT je Uredu za razmatranje žalbi u dva navrata u zakonskom roku od 15 dana slao prigovore na tender za nabavku opreme za proces digitalizacije u našoj zemlji ali odgovor još nije dobio. Iz Ureda traže razumijevanje te ističu da se radi o nabavci koja je veoma složena. Također, BHRT-u je potvrđeno da Ured ne želi biti prepreka procesu digitalizacije javnih servisa te da će na posljednju žalbu BHRT-a odgovoriti do kraja ove godine.

 

U Upravnom odboru BHRT-a su istakli da se radi o velikoj investiciji i da potencijalni izvođači i isporučioci opreme očito nalaze način da žalbama dovode u pitanje tender. "Ja nisam upućen u to da li ima političkih igara, ali evidentno je da je proces digitalizacije ustupan tri i po godine", kazao je za BHT 1 Vladimir Marčeta, predsjedavajući UO BHRT-a.

 

Zdravko Šavija, rukovodilac Sektora za digitalizaciju javnih RTV servisa, kazao je da je u pitanju nečija politička igra koja se pravi na račun države BiH.

 

Ipak, ministar Damir Hadžić najavio je da od Nove godine počinje svojevrsna ofanziva u procesu digitalizacije u BiH ali i gledanju Svjetskog prvenstva u fudbalu 2014. godine u HD-u. "To znači da je januar mjesec kada ćemo ući u prvu fazu digitalizacije, a ona podrazumijeva da MUX A kreće sa pet velikih centara u BiH - Sarajevo, Mostar, Banjaluka, Tuzla i Bihać. Mi očekujemo da najkasnije polovinom aprila 2014. završimo ovaj dio posla", kazao je za BHT 1 Damir Hadžić.

 

Rok za gašanje analognog signala u zemaljskoj radiodifuziji, koji važi i za BiH, je 17. juni 2015. godine.