Printaj ovu stranu
petak, 20 Decembar 2013 02:57

Ekonomska politika u BiH

Njemačka Fondacija Konrad Adenauer u saradnji s Centrom za regionalne inicijative i Ekonomskim fakultetom u Zenici organizirala je u Zenici okrugli sto "Ekonomska politika u BiH-stanje i perspektive".

 

Cilj okruglog stola je da se sagleda trenutno ekonomsko stanje u BiH, da li trenutno postoji funkcionirajuća ekonomska politika u BiH i ako ne, koje su mogućnosti njenog poboljšanja i konkretnijeg usmjeravanja.

 

Predstavnici Ekonomskog fakulteta u Zenici Jasmin Halebić, Dijana Husaković i Nino Serdarević učesnicima su s naučnog aspekta govorili o tome na koji način BiH može popuniti trenutne praznine u kontekstu ekonomske, fiskalne i drugih politika i gdje je nephodno pojačati angažman bh. politike u ovom pravcu.

 

Predstavnica Direkcije za evropske integracije BiH Nermina Saračević prezentirala je učesnicima koji fondovi Bosni i Hercegovini u kontekstu približavanja EU stoje na raspolaganju i šta EU očekuje od BiH.

 

Neki od učesnika su ocijenili da je ekonomska sfera u BiH podijeljena, a neki tvrde da je to kako po etničkom, tako i po principu da se državne institucije brinu isključivo za sebe, a da je sektor malog i srednjeg poduzetništva prepušten sam sebi.

 

Stoga je naglašeno da je nužna konkretna podrška razvoju malih i srednjih preduzeća, te da treba pokušati efikasnije postaviti cjelokupan državni aparat, koji crpi veliki dio ekonomskog kapaciteta države.

 

Također, rečeno je da se i sama EU, iako želi pomoći BiH, mora više angažirati na široj edukaciji u vezi s pristupima fondovima.

 

Učesnici okruglog stola su predstavnici lokalnih vlasti i političkih stranaka, ekonomskog sektora, civilnog društva i akademske zajednice te međunarodne zajednice u BiH.

Posljednje od

Povezani članci (by tag)