Printaj ovu stranu
srijeda, 27 Novembar 2013 04:48

Svako već dužan 5.655 KM

Iako još nezvanično u BiH živi 3,791.622 stanovnika, svako od njih, pa bilo mu stotinu godina, ili je tek rođena beba, dužan je tačno 5.655 KM. Prema izvještaju Centralne banke BiH za prvo polugodište ove godine, vanjski dug BiH iznosi više od 3,5 milijardi eura. Ako se zbroji i unutrašnji dug, BiH je zadužena oko 11 milijardi eura. Ako to prevedemo u valutu koja se službeno koristi, ukupna zaduženost je 21,5 mlrd. KM, dakle, čim se rodiš dužan si skoro šest hiljada maraka, piše Večernji list u izdanju za BiH.

 

Iako političari ističu kako se BiH ne ubraja u prezadužene zemlje, zabrinjava podatak da je u posljednje dvije godine dug povećan za jednu trećinu, uglavnom zbog zaduživanja kod međunarodnih financijskih institucija. Dodatni problem je što se novac od kredita koji se podižu troši na javnu administraciju, a nema ulaganja u oporavak privrede ili otvaranje novih radnih mjesta. Još jedan problem dodatno bi mogao opteretiti ionako krhku privredu. Naime, dugovi dolaze na naplatu i tako BiH u dvije godine mora vratiti oko 1,7 milijardi KM duga.

 

"Mora se uvažiti činjenica da je u 2013. godini planirano vraćanje 692 miliona maraka, a u 2014. 885 miliona glavnice vanjskog duga uvećano za pripadajuću kamatu u iznosu od 91 milion KM. To je 1,7 milijardi maraka duga u ove dvije godine što je jednako našem godišnjem operativnom budžetu", tvrdi premijer FBiH Nermin Nikšić, napominjući da je to dug koji su naslijedili. Prema podacima Centralne banke BiH zaključno sa julim ove godine, vanjski dug BiH iznosi sedam milijardi i 229 miliona KM. Najveći dio se odnosi na dugovanja međunarodnim i regionalnim financijskim institucijama. Ako se uzme u obzir da je prije tri godine, dakle prije opštih izbora, taj dug iznosio pet milijardi i 234 miliona KM, prosječno nas je ova vlast godišnje zaduživala milijardu KM. 

Posljednje od

Povezani članci (by tag)