28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 05 Novembar 2013 07:21

Povremeni problemi s displejem

Zenički displeji postavljeni na zgradi bivše Jugobanke, u proteklih mjesec i po dana, gotovo svake sedmice na trenutak prestanu s radom. U pitanju su blokade informatičkog sistema, saznajemo od Haruna Halilovića, stručnog saradnika u Službi za ekologiju i komunalne poslove u Općini Zenica. 

 

Ove probleme dužan je i otklanja sarajevski Dvokut, vlasnik opreme i firma koja održava sistem zeničkog monitoringa u okviru dvogodišnjeg ugovora. Halilović dodaje da je saradnja sa Dvokutom korektna, te da su tačna mjerenja koja se vrše putem fiksnih monitoring stanica postavljenih u Centru, Tetovu i Radakovu. Ovo preduzeće zaduženo je i za održavanje web stranice, na kojoj objavljuje prosjeke satnih mjerenja sumpor dioksida i prašine na tri stanice u gradu. 

 

Općina Zenica, koja je platila kompletnu opremu i usluge Dvokuta, još nema namjeru proširivati sadržaj informacija na zeničkim displejima. Još je u septembru najavljeno da će se putem displeja i web stranice monitoring.ba objavljivati rezultati mjerenja polutanata, uključujući i koncentraciju teških metala, na tri mjerne stanice na području općine. Zahtijevalo bi to nove investicije i još se ne može reći kada će Zeničani imati kompletniju informaciju o kvalitetu zraka u zeničkoj kotlini. 

 

(Sanja S. rtvze)