16 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 31 Oktobar 2013 07:11

FAD nudi 120 mjesta u Zenici!?

Fabrika autodijelova iz Jelaha (Prevent FAD Jelah) priprema otvaranje novog proizvodnog pogona za proizvodnju odlivaka koje sada uvozi iz inostranstva.  Pismo namjere koje je svojevremeno upućeno u Zenicu o otvaranju ovog kapaciteta u prostorima nekadašnjeg preduzeća Preporod koje je ostalo u vlasništvu Željezare Zenica  nije imalo adekvatnih reakcija pa je aktuelizirano u Vladi Zeničko-dobojskog kantona.

Polazeći od istine da FAD Jelah želi proširiti i zaokružiti proizvodnju dijelova za automobilsku industriju novim pogonom koji bi otvorio u startu 120 novih radnih mjesta metalske struke, posebno zanimanje za angažovanje na ostvarenju ovog FAD-ovog cilja pokazao je menadžment zeničke Željezare koja je , promjenom vlasništva i dolaskom Arcelor-Mitala  ostala sa dijelom nekretnina i sa oko 300 radnika koji su postali višak u procesu privatizacije.

 

Naime, hale bivšeg Preporoda su vlasništvo Željezare koja ujedno ima i kvalitetne radnike upravo za potrebe posebne vrste posla kakav će biti u novom pogonu. Posredovanjem resornih ministarstava Zeničko-dobojskog kantona, a u skladu sa važećim propisima, bile bi obezbjeđene urbanističke, građevinske i okolinske saglasnosti, a Željezara i FAD bi usaglasili načine privatizacije dijela imovine metalurškog kolektiva. Novi pogon bi tako bio ustrojen u Zenici što je izuzetno važno u vremenu smanjenja broja, posebno proizvodnih radnika.

 

-Mi u ovaj proces ulazimo bez obzira uspjeli to u Zenici uraditi ili na nekom drugom mjestu. Od nas to traži tržište i posao moramo započeti što prije,-kazao je Ćazim Hamzić generalni menadžer FAD Jelaha.-Mi moramo osigurati konkurentnost koju smo postigli,  a da pri tome ne tražimo nikakve privilegije ni ustupke. Želimo samo da pojačamo svoju proizvodnju i produktivnost  na način da ispoštujemo sve propisane norme i propise, od građevinskih i urbanističkih do ekoloških.

 

- Raspolažemo svim uslovima da postrojenja FAD-a ožive odavno utihle hale Preporoda. Zanimljivo je da je oprema za taj pogon već mjesecima uskladištena baš u tim prostorima. Ne smijemo dozvoliti da bude angažovana na drugom mjestu. Ovo je naša šansa – rekao je Safet Berbić, direktor Željezare Zenica na otvaranju razgovora o namjerama FAD-a.