28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 24 Oktobar 2013 06:42

Vladina urgencija za gasovod

Vlada Federacije BiH (FBiH) uputila je na sjednici u Sarajevu urgenciju Vijeću ministara (VM) BiH kojom je ponovno zatražila donošenje Inicijative za donošenje konačnog rješenja za realiziranje Projekta gasovoda Zenica - Bosanski Brod (BiH) / Slavonski Brod (Hrvatska), saopćio je Ured za odnose s javnošću Vlade FBiH. 

       

Naime, Vlada FBiH je na 30. hitnoj sjednici, održanoj 1. jula ove godine, donijela Odluku kojom se kod VM BiH pokreće Inicijativa za donošenje konačnog rješenja za realiziranje ovog projekta, a u okviru aktivnosti vezanih za njegovu realizaciju, planirano je održavanje tehničke diskusije/radionice.  U navedenoj diskusiji učešće bi uzele sve zaintersovane strane, uključujući predstavnike oba entiteta, kako bi se sredstva od milion eura koja su odobrena za ovaj projekt mogla početi koristiti. 

       

S tim u vezi razmatranje eventualnog ukidanja ovog granta Upravni odbor WBIF-a odložio je do kraja tekuće godine.   U tom smislu od VM BiH se traži da pristupi hitnom rješavanju ovog problema, te uloži dodatne napore na donošenju konačnog rješenja. Inače, izrada fisibiliti studije za ovaj projekt doprinijela bi boljem sagledavanju svih pokazatelja i validnom kompariranju elemenata koji su potrebni kako bi se donijela odluka o strateškim pravcima razvoja sektora gasne privrede na nivou BiH, a koji će biti u funkciji ekonomskog i svakog drugog razvoja oba entiteta.