Printaj ovu stranu
ponedjeljak, 21 Oktobar 2013 06:36

Građani dužni 5,1 milijardu

Da se građani Bosne i Hercegovine svake godine sve više zadužuju, potvrđuju i zvanični podaci Agencije za bankarstvo FBiH, prema kojima je u prvoj polovini 2013. godine odobreno ukupno 3,2 milijarde KM novih kredita, što je za 15,4 posto ili 427 miliona KM više u odnosu na isti period prethodne godine, piše  Dnevni avaz. 

 

Udruženja potrošača svakodnevno upozoravaju na to da su građani zbog teške ekonomske situacije prinuđeni podizati nenamjenske kredite, a nakon toga nove zajmove da bi zatvorili stare i tako ukrug. Međutim, pojašnjavaju da je nemoguće preživjeti bez kredita pa se i za veću nabavku namirnica kreditno zadužuju. 

 

Posebnu bojazan izazivaju stalna nova zaduživanja građana koji lako mogu završiti u teškoj situaciji kada više neće imati od koga niti gdje da pozajme, dok će, s druge strane, njihova dugovanja i dalje dospijevati. 

 

U prvoj polovini 2013., naime, sektorska struktura kredita neznatno je promijenjena u odnosu na kraj 2012. godine. 

odnosu na kraj 2012. godine. Krediti dati stanovništvu već su za jedan posto ili 56 miliona KM i dostigli su iznos od 5,1 milijardu KM. Iz Agencije za bankarstvo FBiH kažu da je prema dostavljenim podacima od banaka, a koji se tiču strukture kredita stanovništva po namjeni, učešće kredita nepromjenjeno u odnosu na kraju 2012. godinu.

    

Tako krediti odobreni za finansiranje potrošnih dobara iznose 74 posto, dok učešće stambenih kredita iznosi 23 posto. Preostalih tri posto kreditirani su mali zanati, mali biznis i poljoprivreda. 

 

Iz Agencije pojašnjavaju da se zbog sve težih ekonomskih uvjeta života te finansiranja svakodnevnih životnih potreba veliki broj građana odlučuje na podizanje nenamjenskih potrošačkih kredita. 

Posljednje od

Povezani članci (by tag)