29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 19 Oktobar 2013 03:44

Projekti E-grupe

Nakon provedene petodnevne obuke o savladavanju vještina pisanja i realiziranja svojih poslovnih planova, koju je vodila trenerica Mensura Sušić iz Udruženja „E grupa“, izvršena je dodjela diploma i promocija četiri najbolja poslovna plana u sklopu „Start up“ projekta „Osnaživanje žena“, za koju je Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH osigurala grant od 6.000 dolara. 

 

Ovu je obuku, inače, prošlo ukupno 15 nezaposlenih zeničkih žena, starosti između 35 i 45 godina, a koje su izabrane u saradnji sa Službom zapošljavanja Zeničko-dobojskog kantona. Sve su one dobile i certifikat o uspješno završenoj edukaciji. 

 

- Plan je bio da podržimo tri projekta, ali kako ima dovoljno novca, odlučili smo ga usmjeriti za još jedan. Žao nam je što nismo mogli podržati i sve ostale, jer su, zaista, dobri, ali nije bilo dovoljno novca.  Nadamo se da ćete ih realizirati uz podršku nekih drugih grantova- istakla je koordinatorica projekta Azra Sadibašić- Elez, koja ističe da su se odlučili podržati nezaposlene žene iz ove kategorije, jer su svi projekti podrške, uglavnom, namjenjeni mlađim osobama.   Inicijalna sredstva za realizaciju svojih ideja dobile su Dijana Đulan- Alić (dizajniranje i proizvodnja unikatnih i ukrasnih predmeta), Selma Avdić (uzgoj koza), Ifeta Doglod (proizvodnja zdrave hrane) i Ehlimana Mahmić (uzgoj ruža).

 

- Sretna sam što ću svoj hobi konačno pretočiti u posao, kojim ću moći pomoći i sebi i svojoj porodici. Za početak ću kupiti i postaviti plastenik od 60 kvadratnih metara, ali, osim sadnica ruža, planiram proširiti proizvodnju i na drugo ukrasno bilje- ističe Mahmić, koja dodaje da će se proizvodnjom baviti na vlastitom zemljištu u naselju Gornja Zenica.

 

V. B./Avaz      

Povezani članci (by tag)