16 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 12 Oktobar 2013 21:57

Oštećen plinovod Zenica-Travnik?

Prije nekoliko dana "BH-Gas" je počeo testno puštanje plina u okviru projekta gradnje plinovoda Zenica – Travnik, čija je vrijednost 34 miliona KM (17 miliona eura). No, "Avaz" saznaje da testiranja, početa radi dobivanja svih potrebnih dozvola za rad ovog višemilionski vrijednog projekta, nisu protekla u najboljem redu. Jer, tokom procedure čišćenja plinovod je oštećen.

 

Izgleda, međutim, da u "BH-Gasu", ali i kompaniji "Monter" iz Zagreba, koja je izvođač radova, pokušavaju zataškati probleme, koji bi mogli odgoditi završetak radova na plinovodu, ali i izdavanje dozvola za njegovo normalno funkcioniranje. Iz izvora bliskih "BH-Gasu" potvrđeno nam je da je do "nesreće" došlo još prije pet dana, ali o tome niko nije izvijestio ni Vladu FBiH, s obzirom na to da se radi o državnom projektu koji se finansira sredstvima Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Izvršna direktorica "BH-Gasa" Nadžida Ninković, koja je i šefica projekta gradnje ovog plinovoda, rekla nam je jučer da je tačno da su počeli s testiranjima, ali da u "BH-Gasu" nemaju potrebe obavještavati bh. javnost o stvarima koje su tehničke prirode.

 

- Istina je da vršimo završna testiranje, ali to je nešto što ne treba nikoga zanimati. To su regularna ispitivanja. Ne znam zbog čega to trebamo nekome objašnjavati, zaista nema potrebe. Sve i da je bilo neko oštećenje, a koliko znam nije, sve su to naše unutarnje stvari koje ćemo mi popraviti. Ne vidim razlog da nekoga zanima šta se desilo prilikom testiranja - rekla je Ninković. 

 

avaz