28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 03 Oktobar 2013 05:23

Bahreinci u ZDK

I te kako ima prostora za saradnju Bahreina i Zeničko-dobojskog kantona. Ovo je osnovni utisak  sa sastanka priređenog u Vladi Zeničko-dobojskog kantona sa privrednom delegacijom Kraljevine Bahrein koju su sačinjavali  Reyadh Yusuf, Dr. Mohammed Abu Hussain, Kadhem Isa Alsaeed, Omran Mohd Saleh , Ahmed Abdulrahman Alsaati i Fei Hasan , a uz  premijera ZDK Muniba Husejnagića, Vladu ZDK su predstavljali Edin Terzić, ministar za prostorno uređenje, komunikacije i zaštitu okoliša, Bojan Bošnjak, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva te Amir Abazović, rukovodilac Ministarstva za privredu ZDK.


Na ovom susretu izražena je otvorena želja za saradnjom i uspostavljanju linija saradnje koje bi u najskorijem vremenu trebalo konkretizovati. Nakon razmjene informacija o mogućnostima i šansama obiju strana za saradnjom, zaključeno je da predstoji mnogo posla koji u pripremi  realizacije projekata treba uraditi.

 

Najveća očekivanja su usmjerena na biznismene koji trebaju uspostaviti tješnju saradnju kroz neposredne susrete što su podržale obe strane u razgovorima. Poslovni ljudi iz Bahreina su zainteresovani za ulaganje u BiH, konkretno u Zeničko-dobojski kanton, ali su im za to potrebne temeljite i tačne informacije. Važnim je ocijenjeno proučavanje svih faktora koji predstavljaju osnovu za sigurno investiranje.

 

Najavljeno je potpisivanje sporazuma između privrednih komora Bahreina i Bosne i Hercegovine koji će predstavljati osnovu za , najprije utvrđivanje, a potom i realizovanje pravaca saradnje. Razgovori u Vladi Zeničko-dobojskog kantona su zaključeni dogovorom da učesnici s obe strane pripreme pisma namjere o budućoj saradnji.