Printaj ovu stranu
srijeda, 02 Oktobar 2013 03:42

Forum metalaca na ZEPS-u

„Prestruktuiranje kompanija metalnog sektora, kao strateški faktor uspješnog razvoja industrije u našoj zemlji“ – bila je tema sesije Foruma metalne industrije Bosne i Hercegovine, koja je na sajmištu u Zenici okupila privrednike iz ovog sektora, predstavnike nadležnih ministarstava u Vladama BiH, privrednih komora, naučnih i obrazovnih institucija, kao i rukovodstava sindikata u našoj zemlji.

 

Obzirom da stanje u metalnom sektoru u našoj zemlji karakteriše niz sistemskih, strateških, operativnih i finansijskih teškoća, cilj sesije Foruma metalne industrije bio je da se uz stručno elaboriranje ove teme, daju ocjene, stavovi i prijedlozi za dalje djelovanje, kako bi se postojeće stanje mijenjalo u pozitivnom smjeru i dalje unapređivalo.

 

U narednom periodu prestruktuiranje kompanija u ovom sektoru moralo bi biti izraženije, da bi im se omogućilo povećanje izvoznog potencijala, jačanje profitabilnosti i dugoročan opstanak na tržištu, istakao je jedan od uvodničara, Radovan Rodić, direktor Ekonomskog instituta iz Banja Luke

 

Sektor metalne industrije sigurno je jedan od najznačajnijih sektora u našoj državi, ali ključni je problem što se institucije vlasti prema njemu ne odnose sa pažnjom, koju zaslužuje, smatra Mladen Pandurević, direktor Udruženja poslodavaca u Federaciji BiH, pojašnjavajući da ovaj sektor ne može da funkcioniše samostalno, jer se radi o velikim sistemima.

 

Marinko Bošnjak, pomoćnik ministra za industriju u Vladi Federacije BiH, naznačio je da postoji Strategija razvoja u Federaciji za period od 2009. do 2014. godine. Forum metalne industrije Bosne i Hercegovine održan je u okviru ovogodišnjeg sajma Intermetal.   (Vesna J. rtvze.)

Posljednje od