29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 04 Oktobar 2013 04:00

Uskoro konkurs za oficire OS BiH

Ministarstvo odbrane BiH (MOBiH) će za koji dan objaviti konkurs kojim se mladići i djevojke pozivaju da se prijave za oficirsku obuku, saopćeno je iz Britanske ambasade koja je partner MOBiH u ovom projektu. U saopćenju je pojašnjeno da je MOBiH prepoznao potrebu da unaprijedi stanje u oblasti odabira, obuke i obrazovanja mladih oficira, kako bi mlade vojnike predvodili najbolji mladi kadrovi regrutovani iz civilnog društva. 

 

Kao naročito bitno, prepoznata je dimenzija identifikacije budućih lidera – oficira. Mladi oficiri OSBiH su regrutovani napredovanjem iz postojećeg vojničkog i podoficirskog kadra ili školovanjem na akademijama prijateljskih zemalja.  Kada je u pitanju školovanje na stranim akademijama, kadeti OSBiH su postizali odlične rezultate i za svoj rad dobijali samo riječi pohvale. Međutim, takva obuka omogućena je samo ograničenom broju polaznika, što ne zadovoljava potrebe zanavljanja oficirskog kadra. 

 

U proteklom periodu MOBiH je, uz izvanrednu pomoć i podršku Ambasade Velike Britanije u BiH i NATO Štaba u Sarajevu, radio na osmišljavanju, planiranju i pripremi novog sistema odabira, obuke, obrazovanja i prijema mladih oficira u OSBiH, koji će se zasnivati na prijemu putem javnog konkursa, odnosno regrutovanjem mladih oficira iz civilnog sektora (nakon završenog fakultetskog obrazovanja).  Pošto je riječ o novom sistemu, cijelom procesu je posvećena posebna pažnja, od planiranja i organizovanja sopstvenog kvalitetnog i savremenog odabira (selekcije) i obuke, preko propisa koji regulišu prijem, do samog prijema budućih oficira u OSBiH. 

 

- Vjerujemo da ovo predstavlja početak jednog dugog puta, od izuzetne važnosti za OSBiH. Cilj novog sistema je da Oružane snage BiH izaberu kvalitetne mlade diplomante direktno iz civilnog sektora. Kandidati će proći kroz intenzivni program odabira čiji cilj je da prepozna njihov potencijal u oblasti liderstva – navedeno je u saopćenju.  Najuspješniji kandidati će nakon odabira biti pozvani na obuku u trajanju od 44 sedmice.  Ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić je istakao značaj zajedničkog projekta i potrebu da Oružane snage BiH započnu proces proizvođenja oficira Oružanih snaga BiH unutar postojećih kapaciteta. 

 

- Opredjeljenje da se pruži prilika mladićima i djevojkama iz BiH koje i ovom prilikom pozivam, da postanu oficiri OSBiH, predstavlja važan iskorak i novi kvalitet. Organizujući vlastiti proces odabira i obuke oficira, OSBiH bi, ne samo podmladile svoj oficirski kadar, nego i osigurale jednoobraznost zasnovanu na najsvremenijim metodama odabira i obuke, čime bi se postigao maksimalni kvalitet. Naravno, kompatibilnost procesa odabira i obuke pojedinaca s istim procesima u savremenim vojskama, garantuje i kompatibilnost jedinica OSBiH, što je jedan od bitnih preduslova svih evroatlanskih integracija – kazao je Osmić. Već 16 mjeseci Britanska ambasada u Bosni i Hercegovini pruža podršku u razvoju ovog novog sistema odabira i obuke.  Britanski vojni ataše, pukovnik Rob Tomlinson, rekao je da su mladi vojnici BiH među najsposobnijim i najbolje obučenim u regionu. 

 

- Služeći u okviru UN-a, u ISAF-u, kao i na zadacima u BiH, stekli su dobar ugled i u međunarodnim okvirima. Dobri vojnici i podoficiri zaslužuju najbolje mlade lidere koje društvo može dati. Ovaj novi sistem odabira pomoći će MO da prepozna pravi liderski potencijal među najkvalitetnijim mladim diplomantima. Lideri moraju biti inteligentni, odlučni, fizički jaki, a iznad svega, njihova osobnost i odlučnost moraju biti takvi da mogu predvoditi profesionalne vojnike i u teškim okolnostima. Novi sistem bit će težak jer odabir traje pet dana, tako da bi se stvarno samo najbolji mladići i djevojke trebali prijaviti – kazao je.

 

NATO Štab Sarajevo, također, podržava ovu inicijativu. Ines Kuburović, glasnogovornica NATO Štaba Sarajevo je čestitala Ministarstvu odbrane na proaktivnim nastojanjima da uspostavi adekvatan sistem za odabir i imenovanje oficira.  Prvi oficiri obučeni u ovom sistemu trebali bi na svoja mjesta u jedinicama biti raspoređeni 2015.godine, saopćeno je iz Britanske ambasade.