Printaj ovu stranu
četvrtak, 26 Septembar 2013 06:27

ŽGP-u legalno Široke stijene

Nakon višegodišnje prepiske, uzajamnog utuživanja, sudskih sporova, raspisanih i poništenih tendera, Vlada Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) potpisala je sa zeničkom kompanijom ŽGP, koja je u većinskom vlasništvu grupacije JATA, ugovor o dodjeli koncesije za istraživanje i eksploataciju krečnjaka na lokalitetu Široke stijene kod Zenice.  Ugovor su nedavno potpisali premijer ZDK Munib Husejnagić (SDP), zamjenik ministra privrede Amir Abazović i direktor ŽGP-a Hamzalija Mehmedović.

 

Radovi na ovom lokalitetu zaustavljeni su u posljednjih nekoliko mjeseci, jer ŽGP nije ispunjavao zakonske uvjete za eksploataciju ni za dodjelu koncesije. Iz kantonalne uprave saopćili su da je, napokon, provedena procedura za dodjelu koncesije te da je odabran ŽGP, koji je prije rata eksploatirao kamenolom na ovom području. Saopćeno je i da je uplaćen avans u visini od skoro 200.000 maraka te da će ŽGP u budžet ZDK za period od 2003. godine, po osnovu eksploatacije ovog mineralnog resursa, uplatiti 300.000 KM. 

 

Očekuje se i da će između ŽGP-a i Općine Zenica uskoro biti potpisan ugovor o prijateljskom okruženju. Taj ugovor predviđa projekte rekonstrukcije putnih komunikacija na području sliva Babine rijeke.

Posljednje od

Povezani članci (by tag)