Printaj ovu stranu
srijeda, 25 Septembar 2013 09:04

Pokrenut stečaj NBI Ćurić

Stečajna sutkinja Općinskog suda u Zenici Sanja Pavlić jučer je ispitnim ročištem započela stečajni postupak nad firmom «NBI Ćurić» i nekretninama u njenom vlasništvu.

 

Firma je osnovana 1981. godine, a njen jedini aktuelni vlasnik je Ivica Ćurić, aktuelni ministar za rad, socijalnu politiku i izbjeglice u Vladi ZDK (HDZ). Kako je na prvom ročistu kazao stečajni upravnik Izudin Alić, ovaj proces je izuzetno kompleksan, zbog niza hipoteka, prodanih, ali i neuknjiženih dijelova nekretnina. Čak je u pripremi postupka otkriveno i da je objekat od kojeg će biti naplaćena potraživanja odranije bio pod hipotekom vrijednom tri miliona KM, kada je grupi zeničkih privatnika prodana državna firma «Dionis».

 

Stečajni upravni Alić je jučer saopćio da je priznao potraživanja tridesetak potražilaca u ukupnom iznosu od 37 miliona 33 hiljade i 280 KM. Daleko najveći potražilac «Heta» Sarajevo, sljedbenik bivšeg «Hypo Alpe Adria Leasinga». Međutim, firma duguje i Upravi za indirektno oporezivanje BiH za neplaćeni PDV sa kamatama 4, 27 miliona KM, BOR banci 1, 12 milion KM. Među potražiocima sredstava je i sam Ćurić, koji potražuje nešto više od 717 hiljada KM. Zanimljivo je da su potraživanja radnika oko 67 hiljada, a ni obaveze prema Fondu PIO, Poreznoj upravi i drugim državnim institucijama nisu iznimno visoka, kako to uobičajeno bude u ovakvim stečajima.

 

Neki od potražilaca su fizičke osobe ili firme koje su kupile prostore uokviru prije pet godina izgrađenog Metalurg City Centra, ali su prilikom kupnje ti objekti, kao cjelina bili već pod hipotekom. Tako su među potražiocima i bivši Ćurićevi poslovni partneri, koji su u formiranju centra navedeni kao «suinvestitori», ali je cijeli kompleks ipak isključivo  upisan na NBI Ćurić. Jučer je formirana Skupština povjerilaca, a kako je istakao Alić, namjera je da hotel «Dubrovnik» i cijeli kompleks neometano rade, radi lakše prodaje stečajne mase.

 

Procijenjeno je da sva imovina koja će biti predmet prodaje vrijedi 23, 75 miliona KM, dakle 13, 25 miliona KM manje od potraživanja. U nju, osim Metalurg city centra spadaju i imovina ove firme u Žepču uprava «Mahnjače» kupljena u privatizaciji, izgrađeni poslovni centar «Delta», te drugi manji objekti. 

 

 

 

 

 

Posljednje od

Povezani članci (by tag)