16 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 23 Septembar 2013 08:01

Dva displeja ne rade

Novi gradski displeji u Zenici u zvaničnoj funkciji su od početka septembra, nakon montaže i probnog rada. Dva postavljena na zgradi u centru grada, po 24 kvadratna metra, pokazuju datum i vrijeme, te količinu sumpora i prašine sa mjerne stanice na obližnjoj Robnoj kući “Bosna”, iako su prvobitno pokazivali i ostale parametre zagađenja. 

 

Ipak, znatno veći problem su postavljeni displeji na školi “Skender Kulenović” u Radakovu i u naselju Tetovo, koji bi trebali pokazivati satne prosjeke zagađenja u ova dva naselja. Otkako su postavljeni, oni ne rade.  

 

Cijeli novi monitorig sistem, vrijedan je 1, 3 miliona KM, a isporučilac opreme sarajevska firma “Dvokut” se obavezala da će u naredne dvije godine brinuti o ispravnosti i održavanju nove opreme i uređaja. Njihov, kao i odgovor nadležnih iz Općine o neispravnosti displeja u Tetovu i Radakovu nismo dobili.  

 

Ukupna vrijednost ova četiri displeja, dva velika u centru i dva manja u ovim naseljima, je 303 hiljade KM. Uz ove troškove, Općina Zenica je za čeličnu konstrukciju dva velika displeja oko 83 hiljade KM, dok su sanacija krova i elektroradovi koštali oko 37 hiljada  KM.