Printaj ovu stranu
nedjelja, 22 Septembar 2013 06:58

Za firmu u BiH treba 37 dana

Ekonomski stručnjaci, nakon posljednjeg globalnog indeksa o konkurentnosti Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) 2013.-2014., koji tretira vremenski period potreban za pokretanje firme, u kojem je od zemalja Balkana najbolje rangirana Makedonija, a najlošije Bosna i Hercegovina, za Anadolu Agency (AA) kažu da “strani investitori žele ulagati tamo gdje neće gubiti vrijeme i novac na brojne administrativne procedure”. Podsjetimo, nakon Makedonije, koja se nalazi na 2. mjestu od ukupno 146 zemalja, od zemalja regiona slijedi Albanija koja je na 8. mjestu sa četiri dana potrebna za pokretanje firme. Hrvatska se nalazi na 43. mjestu WEF-ove liste, gdje je potrebno devet dana da bi se pokrenula kompanija, dok je Crna Gora 49. sa 10, a Srbija 57. sa 12 dana.

 

Najlošije je plasirana Bosna i Hercegovina od svih zemalja regije, koja se nalazi na 120. mjestu, a za otvaranje firme u toj zemlji potrebno je 37 dana. Ekonomski analitičar Vanjskotrgovinske komore (VTK) BiH Duljko Hasić je istakao da zbog dužine vremenskog perioda potrebnog za pokretanje firme mnogi potencijalni strani investitori ne žele ulagati u BiH. “U BiH je zaista potrebno previše vremena za pokretanje firme. BiH time samo gubi i odvraća potencijalne investitore koji žele ulagati u ovu zemlju. To je samo jedna od prepreka zbog čega stranci ne žele voditi biznis u BiH. Postoje i silni troškovi za samu registraciju firme što, u konačnici, BiH čini nekonkurentnom zemljom na svjetskom tržištu”, rekao je Hasić. Dodaje da veliki problem za otvaranje firme u BiH predstavlja činjenica da na nivou zemlje nisu usaglašene zakonske procedure i propisi u ovoj oblasti.

 

“Također, i nakon otvaranja firme postoje mnogi problemi za biznis, jer nisu usaglašene zakonske procedure i propisi. Evidentno je da BiH nije uradila gotovo ništa da privuče strane investitore koji bi doprinijeli ekonomskom napretku. Štaviše, političari u BiH i dalje stvaraju barijere i prepreke te time samo tjeraju investitore. U takvim uslovima je nemoguće očekivati napredak zemlje”, smatra Hasić. Napominje da zbog nepovoljnih uvjeta za ulaganje u BiH, sve više ulažu u susjedne zemlje, posebno u Srbiju i Hrvatsku.

 

“Iako imamo potencijal da privučemo strane investicije, obzirom da u BiH žive različite nacije koje mogu privuči investitore iz raznih djelova svijeta, mi smo po stranim investicijama tome među zadnjima u regiji. Ali zbog lakših procedura za ulaganje, investitori se sve više odlučuju na ulaganje u Srbiju i Hrvatsku. Makedonija je vjerovatno najbolji primjer gdje je potrebno svega dva dana za otvaranje firme, ali to je već dalo efekte u toj zemlji, gdje stranci sve više ulažu”, kazao je Hasić.S druge strane, direktor Međunarodnog ureda za investiranje u Makedoniji Alev Sulejman za AA je izjavio da je u Makedoniji moguće otvoriti firmu podnošenjem zahtjeva na samo jednom mjestu bez “lutanja naokolo po raznim institucijama”.

 

“U Makedoniji je maksimalno olakšano stranim investorima da pokrenu svoj biznis. Nedavno smo uveli takozvani “One-stop shop sistem” prema kojem je moguće otvoriti firmu čak za jedan dan na jednom mjestu sa kompletiranom dokumentacijom. Znači, sve nadležne institucije smo sjedinili na jedno mjesto gdje se može završiti cijeli proces otvaranja firme. Ovaj sistem smo uveli prije četiri godine kako bi privukli što veći broj stranih investitora i Makedoniju učinili konkurentnom zemljom na evropskom, ali i svjetskom tržištu”, rekao je Sulejman. Smatra da strani investitori sve više ulažu u Makedoniju baš zbog povoljnih uslova za pokretanje biznisa i zbog kratkih procedura.

 

“Već ostvarujemo rezultate nakon uvođenja raznih olakšica za strane investitore. Jednostavno smo shvatili da oni ne žele da gube vrijeme oko pokretanja firme, i odmah smo učinili sve potrebno kako bi udvooljili njihovim zahtjevima. Da nismo to uradili, sigurno da ne bi svraćali u Makedoniju da ulažu”, tvrdi Sulejman. Na kraju dodaje da je Makedonija za samo nekoliko godina uspjela da smanji broj dana sa 15-tak na 1-1 za pokretanje firme. “Prije 5-10 godina u Makedoniji je bilo potrebno oko 15 dana za otvaranje firme. Sve se moralo raditi u nekoliko institucija, što se nikako nije sviđalo stranim investorima. Slična situacija je u BiH gdje sve to traje oko 37 dana, i mislim da bh. vlada mora izići u susret stranim investitorima ako ih želi privući”, smatra Sulejman.

 

Od zemalja iz šireg regiona Balkana, najbolje je rangirana Mađarska koja se nalazi na 10. mjestu sa pet dana, Slovenija je 16. sa šest, kao i Turska, Rumunija 49. sa 10 dana, Grčka 54. sa 11, Slovačka 73. sa 16 i Bugarska 78. sa 18 dana potrebnih za pokretanje biznisa. Prema istraživanju Svjetskog ekonomskog foruma, od svih zemalja svijeta, najbrže možete otvoriti firmu na Novom Zelandu, i to za samo jedan dan. Slijedi Australija sa dva dana, kao i Gruzija i Makedonija, Hong Kong sa tri, kao i Ruanda i Singapur, Albanija sa četiri kao i Belgija i Kanada sa pet dana. S druge strane, najlošije rangirane zemlje u kontekstu vremena potrebnog za pokretanje biznisa su Haiti 143. sa 105, Brazil 144. sa 119, Venecuela 145. sa 144 dana i posljednji Curinam sa 694 dana, odnosno skoro dvije godine.

 

Inače, izvještaj WEF-a o globalnoj konkurentnosti je najbolja procjena konkurentnosti nacionalnih ekonomija. Predstavlja koristan portret privrednog okruženja i sposobnosti država da dostignu održive nivoe prosperiteta i ekonomskog rasta. Svjetski ekonomski forum (WEF), više od tri decenije, obezbjeđuje detaljnu procjenu produktivnog potencijala država širom svijeta. Izvještaj doprinosi razumijevanju ključnih faktora koje određuju ekonomski rast, pomažu da se objasni zašto su neke zemlje više uspješne od drugih, pogotovo kod povećanja nivoa prihoda.

 

(Anadolija)

Posljednje od

Povezani članci (by tag)