28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 12 Septembar 2013 07:34

Spisak: Ko je dobio poticaje

ISPLATA POTICAJA - Sredstva za ovu svrhu su namjenska i potiču iz budžeta ZDK za 2013. godinu a iz stavke finansiranja projekata iz sredstava prikupljenih pretvorbom poljoprivrednog zemljišta u nepoljoprivredno (građevinsko).

 

Stimulisanje prenamjene zemljišta u poljoprivredno jedna je od odredbi Zakona o poljoprivrednom zemljištu kojom su utvrđene definicije, osnovna načela, upravljanje, zaštita, korištenje i uređenje, raspolaganje, evidencija, kao i niz ostalih pitanja koja se odnose na poljoprivredno zemljište.  Zakon tretira poljoprivredno zemljište kao prirodno bogatstvo i dobro od općeg interesa koje uživa posebnu zaštitu i koristi se za poljoprivrednu proizvodnju i ne može se koristiti za druge svrhe.

 

Prije konačne raspodjele stimulacija po osnovi prenamjene zemljišta u poljoprivredno u ZDK , zbog brojnih pritužbi sa terena i upozorenja da su pojedine aplikacije na javni poziv bile bez osnova, fiktivnog karaktera, da se među aplikantima nalaze i osobe koje su dobile poticaj po političkoj liniji , da su se na javni poziv prijavili i pojedinci koji na ovaj način žele ostvariti materijalnu korist tek formalnom prenamjenom iznajmljenog zemljišta, Vlada ZDK je na inicijativu premijera formirala međuresornu komisiju koja je neposredno, na jednoj trećini prijavljenih parcela, ispitala metodom slučajnog uzorka,  utvrđeni spisak potencijalnih korisnika programa poticaja na terenu.

 

Konačna ocjena ove komisije je da su svi predloženi korisnici , prema zahtjevima, kriterijima i uslovima javnog poziva, uredno izvršili pripremu zemljišta za poljoprivredne namjene. Tako će 224 poljoprivrednika na području ZDK uvečati ukupnu površinu korisnog poljoprivrednog zemljišta za ukupno 352,37 hektara (3.523.700 kvadratnih metara). Vodeći se činjenicom da je izvršena provjera, te da su utvrđene sve neophodne predradnje za isplatu stimulacija – od sutra će se novac nalaziti na računima poljoprivrednika.

 

Kompletan spisak korisnika ovih stimulacija nalazi se KLIKOM OVDJE - save as