Printaj ovu stranu
srijeda, 11 Septembar 2013 06:23

Microsoftove donacije u BIH

Microsoft BiH je putem softverskih donacija u iznosu od preko 1.5 miliona američkih dolara u periodu od 2008.-2013. godine pružio snažnu podršku nevladinom sektoru u BiH... Pogledajte kome sve...

 

Microsoftova donacija ICMP-uMicrosoft BiH je putem softverskih donacija u iznosu od preko 1.5 miliona američkih dolara u periodu od 2008.-2013. godine pružio snažnu podršku nevladinom sektoru u BiH.  Ovakvim angažmanom Microsoft BiH najbolje demonstrira svoju posvećenost društveno odgovornom djelovanju, kao i nastojanjima da omogući efikasnu implementaciju projekata nevladinog sektora koji imaju višestruko značenje za bh.društvo u cjelini.

 

Tako je tokom proteklih pet godina, Microsoft BiH donirao ukupni iznos od preko 1.5 miliona američkih dolara u softverskim donacijama. Koliko su donacije doprinjele radu organizacija iz nevladinog sektora svjedoče i izjave njihovih korisnika:

 

“Legalizacija softvera još jedan je korak u profesionalizaciji našeg rada.  Ovom donacijom Microsoft nam je omogućio da za svoje potrebe maksimalno iskoristimo potencijale softvera i na taj način budemo u mogućnosti mladim ljudima, i onima koji se njima bave, kvalitetno odgovoriti postavljenim zahtjevima. Ovdje ističemo Microsoft Project kao nama izuzetno zanimljiv i koristan softver u projektnom menadžmentu, kao i nezaobilazan Windows Server, koji opslužuje cijeli naš tim,” istakao je izvršni direktor Instituta za razvoj mladih KULT, gosp. Jasmin Bešić, i u nastavku dodao da je Institut za razvoj mladih KULT svjestan važnosti poštivanja zakonskih obaveza o korištenju licenciranog softvera.

 

Aida Daguda, direktorica Centra za promociju civilnog društva je pojasnila značaj podrške Microsoft-a sljedećom izjavom: “Microsoft-ova softverska donacije ove godine u vrijednosti od 27.240,00 američkih dolara omogućila nam je pristup izuzetno značajnom sredstvu za naš rad. Iako dobijeni softver omogućava podizanje kvaliteta našeg ukupnog rada na viši nivo, donacija nam je posebno dragocjena u radu našeg Resursnog centra, Programa malih grantova i mentorskog programa za žene, odnosno u pružanju usluga i pomoći organizacijama civilnog društva, mladima i ženama u cijeloj BiH. Zahvaljujemo se Microsoftu koji je prepoznao važnost našeg djelovanja u oblasti razvoja civilnog društva u BiH i šire.”

 

U Microsoftu vjerujemo da se uz pomoć tehnologije mogu uraditi nevjerovatne stvari. Upravo iz tog razloga, doniramo softver u vrijednosti od 1 miliona američkih dolara u prosjeku dnevno, neprofitnim organizacijama širom svijeta. Omogućavanjem pristupa najnovijim tehnologijama, neprofitne organizacije mogu povećati produktivnost i efektivnost putem bolje saradnje, proširenja usluga unutar zajednica gdje djeluju ali i pojedinaca kojima je pomoć potrebna. U nastavku, tehnologija može biti snažan pokretač koji otvara nove mogućnosti za bolje ostvarenje misija neprofitnih organizacija i ubrzava ostvarivanje njihovih ciljeva.

 

Direktorica Microsofta BiH, gospođa Lejla Zukić – Krivdić (na fotografiji), je o posvećenosti Microsoft-a BiH društveno odgovornom djelovanju izjavila: „Veliko nam je zadovoljstvo što od 2008. godine kontinuirano proširujemo broj korisnika naših donacija i širimo saradnju sa nevladinim sektorom u BiH, jer su kvalitetni partneri veoma važni za implementaciju globalne inicijative Microsoft-a – Tehnologija za dobrobit.   Podržavajući organizacije  iz nevladinog sektora podržavamo njihov rad i potrebu za korištenjem najnovijih softverskih rješenja u obavljanju njihovih zadataka i doprinosimo njihovom efikasnijem radu putem korištenja savremenih softverskih rješenja. Ukupna vrijednost softverskih donacija u BiH u posljednjih pet godina iznosi preko 1.5 miliona  američkih dolara i sigurna sam da ćemo i u narednom periodu proširiti broj korisnika naših donacija i tako nastaviti sa društveno adgovornim aktivnostima u lokalnoj zajednici.“

 

Donacije uručene u softveru čija je ukupna vrijednost u proteklom periodu iznosila preko 1.5 miliona američkih dolara, a samo u prethodnih dvanaest mjeseci 600.000,00 američkih dolara dodijeljene su slijedećim organizacijama: Međunarodnoj komisiji za nestale osobe (ICMP), Udruženju za organizacioni razvoj i istraživanje „RODA“, Centru za promociju civilnog društva, dobrotvornom društvu „MERHAMET“, „LOTOS“ školi kompjutera za djecu sa posebnim potrebama, Institutu za razvoj mladih KULT, Transparency International BiH, HA „Prijateljice“, Udruženju građana „ALDI“, te za podršku CARITAS konferencije u Bosni i Hercegovini.

 

U prethodnim godinama softverske donacije su ostvarane prema značajnom broju organizacija i time doprinijele njihovom efikasnijem radu kao i implementaciji različitih projekata od društvenog značaja, Među tim organizacijama su: Fondacija „Mozaik“, Savez logoraša BiH, SOS Dječije selo BiH, Omladinski savjet Banja Luke i Mission Without Borders international.

Posljednje od

Povezani članci (by tag)