Printaj ovu stranu
utorak, 03 Septembar 2013 07:46

Pripreme za ZEPS 2013

Dvadeseti jubilarni međunarodni Zenički privredni susreti (ZEPS) održati će se od 1. do 5. oktobra na sajmištu Kamberovića polje, potvrdila nam je direktorica Marketinga ovog sajma Dževdana Hukeljić. 

 

- Potvrđena je, sada već tradicionalna, kolektivna izložba na tristotinjak kvadrata veće grupe slovenačkih privrednika. Ono što je posebnost jeste nakon dugog niza godina povratak Gorenje grupacije, a predstaviće se sve članice grupacije, kazala nam je Hukeljić.  Ona ističe da je ovogodišnji Generalni bh. sajam posebno posvećen energetskoj efikasnosti, te da će biti organizovana berza jedanaest projekata javnih objekata iz cijele BiH sa energetskim auditom. 

 

- Namjera je da se jave zainteresovani koji će finansiranjem «utopljavanja» objekata svoju investiciju vraćati i zarađivati nakon izvjesnog broja godina, navodi Hukeljić.  Sajam će se sastojti iz dvanaest sajamskih blokova. Uz sajamske cjeline, i ove godine se u isto vrijeme, na području istog sajamskog kompleksa, održava «sajam u sajmu» ZEPS Intermetal, i to po deseti put. Organizatori očekuju veliku posjećenost stručne publike i privrednika, jer će upriličiti i Forum metalne industrije BiH, kao i direktne susrete privrednika regiona, a već je preciziran i termin Poslovnih susreta slovenačkih i bh. privrednika Hukeljić nije željeli potvrditi, ali ni opovrgnuti nezvaničnu informaciju da će država partner ove godine biti Bahrein. Prema saznanjima našeg lista, čak 35 kompanija i 58 biznismena iz ove arapske države predstaviće mogućnosti ulaganja, ali i saradnje sa bh. privrednicima. 

 

- U prvoj polovini septembra biće održani konkretni dogovori oko zemlje partnera i nakon toga ćemo izaći u javnost sa podacima, kazala je Hukeljić. 

 

U dosadašnjih devetnaest sajmova omjer domaćih i ino izlagača je bio 55 naprema 45 posto. Učestvovalo je 9.413 izlagača, a štandove je posjetilo 1.275.995 posjetilaca.

 

 

Posljednje od