Printaj ovu stranu
nedjelja, 01 Septembar 2013 07:31

Privreda ZDK: najbolji rezultati

Zeničko – dobojski kanton je tokom 2013. godine iskazao dvostruko bolje poslovne rezultate od Federacije i BiH u cjelini, ali je nažalost i dalje na dnu ljestvice po visini plaća, potvrdio je predsjednik Privredne komore ZDK Šefkija Botonjić. 

 

- U 2013. izvoz je veći za osam posto u odnosu na prošlu godinu, industrijska proizvodnja za pet, uvoz je smanjen za 4, 9 posto. Ostvarili smo 1, 5 milijardu KM vanjsko-trgovinske razmjene. Ovaj Kanton obavi 29 posto izvoza Federacije i skoro 20 posto izvoza BiH, kaže Botonjić. 

 

I dok je u Federaciji samo 63, a u BiH čak samo 61 posto uvoza pokriveno izvozom, taj odnos u ZDK je 122, 5 posto, dakle dvostruko, pa je ovaj kanton ostvario suficit od 133 miliona KM tokom ove godine. 

 

- U državi i Federaciji koja je u deficitu milijarde, kanton koji je po suficitu na dnu je ljestvice po plaćama (oko 750 KM sredinom 2013.), sa čak 200-400 KM manjim plaćama nego u kantonima koji su «proizvođači deficita» i gotovo isključivo uvoznici, navodi Botonjić. 

 

On smatra da će nadležni kadtad prioritet morati dati proizvodnji i industriji, a da bi drukčija raspodjela prihoda omogućila da se konačno «najprivredniji» kanton otrgne sa dna liste plaća u BIH. 

 

Posljednje od

Povezani članci (by tag)