Printaj ovu stranu
srijeda, 07 Avgust 2013 03:57

U kantonu o razvojnim agencijama

Direktori općinskih razvojnih agencija iz Žepča, Zavidovića, Tešnja  i Zenice, direktor Regionalne razvojne agencije i direktorica Biznis servis centra ZDK bili su danas  učesnici sastanka sazvanog na inicijativu premijera ZDK Muniba Husejnagića.  Razlog ovakvog sastanka utemeljen je na potrebi da se harmonizira, međusobno poveže i učini efikasnijim rad općinskih razvojnih agencija u sferi apliciranja pred evropskim fondovima. Zajedničko je uvjerenje da će pojedinačni nastup razvojnih agencija dati  daleko manje efekte od sistematskog pristupa uvezanih agencija koje će naći svoj interes i interes svojih osnivača – općina krtoz zajedničke aktivnosti.

 

Dženana Čolaković, direktorica Biznis servis centra ZDK je izrazila mišljenje da je za ovaj sastanak izabran najbolji trenutak jer je upravo objavljen javni poziv Republike Hrvatske za fondove prekogranične saradnje zbog čega i te kako ima razloga da se ojača saradnja i koordinacija agencija u Kantonu. Direktorica Razvojne agencije Žepča Branka Janko je insistirala na analizi potreba malih i srednjih preduzeća na terenu kako bi se kroz tu prizmu selektovali projekti za zajednički nastup. Ističući da Razvojna agencija Zavidovića djeluje već šest godina, direktor   je kazao da istovremeno ona nema podršku lokalne samouprave.  Smatraju je uglavnom troškom,kazao je on.

 

Muhsin Ibrahimagić direktor ZEDA-e (Razvojna agencija Općine Zenica) je izrazio čestitke na inicijativi za sastanak uppozorivši da je ovo svijetla tačka u uslovima kada po vertikali nemamo uređen sistem  koordinacije i saradnje između agencija. On je predložio da se ovakva okupljanja uvedu u redovnu praksu, a da Kanton bude organizator i logističar tih sesija, počev od sazivanja i određivanja tema za razgovore jer je razmjena informacija u sferi kojom se bave agencije od velike važnosti.

 

Ocjenjujući sastanak korisnim, Ismet Sarajlić, direktor Regionalne razvojne agencije jenaglasio da predstavnici organizacija (agencija) koje su se okupile na ovom sastanku predstavljaju jedino što prizna Evropska komisija . On je govorio o trenutnom položaju REZ-a insistirajući na određenju kantonalne vlasti spram ove organizacije koja „pokriva“ dva kantona (ZDK i SBK), ali iz Zeničko-dobojskog ima jako malu potporu .

 

Munib Husejnagić, premijer ZDK je ocijenio sastanak korisnim i podržao prijedlog da se od ovakvih sastanaka krene ka koordinaciji djelovanja agencija, razmjeni informacija i iskustava, te da će za realizaciju biti angažovan BSC.

 

Press služba ZDK

Posljednje od

Povezani članci (by tag)