28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 05 Avgust 2013 05:40

Sve više online kupovine

Online kupovina ili kupovina putem interneta sve više potiskuje tradicionalni način trgovanja jer pruža drugačiju šansu i nove poslovne prilike na širem tržištu. Takav vid trgovine u posljednje vrijeme sve je prisutniji i među građanima BiH. Posebno mladi ljudi sve češće se odlučuju  za nabavku pojedinih artikala iz inozemstva iz raloga što su prava rijetkost ili ih uopće nema na bh. tržištu.

 

 

Prednosti e-trgovine su: veličina tržišta (skoro cijeli svijet), mogućnost nabavke proizvoda tamo gdje je on najjeftiniji, niži troškovi poslovanja, mogućnost brzog i jeftinog ostvarenja narudžbe, ušteda vremena, fleksibilnost u poslovanju i povećanje poslovne efikasnosti. Online kupovina ili kupovina putem intreneta omogućava nam, dakle, da iz svog "toplog" doma ili ofisa kupimo skoro sve putem računara. 

 

U svjetskim, ali i u bh. internet trgovinama može se  pronaći široka ponudu proizvoda, jednostavno rečeno - sve  i svaša. Između ostalog , tu se misli na  odjevne predmete mobitele i razne druge tehičke proizvode, sportsku opremu, knjige, nakit, auto i sportsku opremu, muzičku opremu, bicikle, namještaj, kućanske aparate, kozmetiku i još mnogo toga. Statistike, ipak,  pokazuju da su u online kupovini među najzastupljenijim proizvodima tehnički uređaji. 

 

Međutim, ono na što se mnogi žale u BiH je to da ne mogu nabaviti online sve željene  artikle iz inozemstva iz razloga što ih online trgovine koje ih prodaju, ne dostavljaju u BiH. 

 

Vlasnik bh. e-trgovine Kupovina.com.ba, koja posreduje u kupovini od eBaya (najvećeg svjetskog online trgovačkog centra), ali i drugih internet trgovina, Selvedin Halilović, kaže da se, ipak, u BiH može 'sve' nabaviti, ali da taj put često bude  težak i nimalo jednostavan. 

 

- Građani nas kontaktiraju, pošalju nam link artikla koji žele i mi vidimo da li ima mogućnost slanja u BiH te napravimo predračun. Ako nema mogućnost slanja u BiH, onda se može ići preko američkih pošti, ali to je puno skuplje i komplikovanije – kaže Halilović. 

 

On napominje da nekad nije ni isplativo nabavljati takve proizvode, ako se baš ne mora, jer često se zna desiti da naprimjer za jedan arikl člija je cijena 80 KM carina bude i 100 KM. 

 

-Carinici kod nas, iz iskustva znam, nekad odrede previsoku vrijednost artikla iz njima znanih razloga, a ima i nekih dodatnih taksi pa tu je i PDV i onda se često ne isplati naručivati takav proizvod, još pogotovo ako se uzme u obzir i poštarina – kaže Halilović. 

 

Mnogi iz Kine, kako veli, šalju besplatno, ali se takvi paketi znaju izgubiti ili se čeka po dva do tri mjeseca. 

 

Razlozi zbog kojeg mnoge online trgovine ne dostavljaju robu izvan granica EU, pa samim tim i u BiH , smatra Halilović, jesu najčešće komplicirane carinske procedure i načini plaćanja. 

 

Iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH napominju da carinska procedura uvoza svih roba, pa tako i roba koje se putem interneta naručuju iz inozemstva, a putem poštanskih paketa stiže u Bosnu i Hercegovinu, obavlja se u skladu sa Zakonom o carinskoj politici BiH i svim važećim podzakonskim aktima. 

 

Od plaćanja uvoznih dažbina oslobađaju se predmeti neznatne vrijednosti, koji se prime iz inozemstva u pismima ili poštanskim paketima u vrijednosti do 50 KM. Spomenuto oslobađanje od plaćanja uvoznih dažbina se ne odnosi na alkoholne proizvode, parfeme i toaletne vode, te duvan i duvanske prerađevine. 

 

- Ukupno primanje paketa u smislu oslobađanja od plaćanja uvoznih dažbina, podrazumijeva primanje paketa iz inozemstva jednom u toku nedelje. U slučaju da vrijednost robe koja se naruči putem interneta, ili se šalje iz iinozemstva, a stigne poštanskom pošiljkom, prelazi vrijednost od 50 KM, carinska služba obavještava osobu koja je naručila robu o preuzimanju iste putem poštansko- carinske deklaracije za fizičke osobe – pojasnili su nam u UIOBiH. 

 

Ukoliko osoba u BiH prima paket od fizičke osobe iz inozemstva, na utvrđenu carinsku vrijednost obračunava se jedinstvena stopa carine za nekomercijalnu robu u iznosu od 10 posto carine, a onda ukupan iznos predstavlja osnovicu za obračun 17 posto PDV-a. U osnovicu za obračun uvoznih dažbina ulaze i svi zavisni troškovi nastali prilikom uvoza robe, potput transporta, osiguranja i sl. Da bi pošiljka spadala u nekomercijalnu robu njena vrijednost ne smije preći 1.500 KM. 

 

-Ukoliko osoba iz BiH prima paket od pravne osobe iz inozemstva, na utvrđenu carinsku vrijednost obračunava se standardna stopa carine u skladu sa Carinskom tarifom BiH (5, 10, 15 posto - ovisno o vrsti robe) i PDV 17 posto. U osnovicu za obračun uvoznih dažbina ulaze i svi zavisni troškovi nastali prilikom uvoza robe, potput transporta, osiguranja i slično – rekao je portparol UIOBiH Ratko Kovačević. 

 

Prema njegovim iječima, ukoliko carinska služba posumnja da se radi o lažnoj fakturi, ili ukoliko za određenu robu koja je predmet uvoza ne postoji faktura ili dokaz o plaćanju putem kreditne kartice, carinska služba pristupa utvrđivanju stvarne vrijednosti te robe koja će predstavljati osnovicu za obračun uvoznih dažbina, a na osnovu vrijednosti iste ili slične robe koja je uvezena u prethodnom periodu. 

 

Ipak, da bi uopće mogli obaviti kupovinu putem interneta u nekoj internet trgovini, moramo biti registrirani korisnik. Proces registracije je, uglavnom, jednostavan, a nakon što  se registriramo možemo pregledati ponudu, kreirati liste želja ili odmah 'stavljati proizvode u korpu". 

 

Za plaćanje na internetu potrebna je kartica (kreditna ili debitna) ili PayPal račun. PayPal je najsigurniji, najpopularniji i 'najjači' online servis za bankovne transakije putem interneta, a u vlasništvu je najvećeg aukcijskog portala eBay. 

 

Prije kupovine, svakako, bitno je pogledati cijenu dostave za Bosnu i Hercegovinu,ukoliko prodavač nudi opciju slanja u Bosnu i Hercegovinu. 

 

Najveći nedostatak kod internet trgovine, prema ocjeni većine osoba koje trguju na ovaj način, je taj što kupac ne može 'uživo' vidjeti robu. Poznato je i to da se mnogi boje prevara prilikom plaćanja karticama pri e-trgovini. Zato, na raznim forumima se možete provjeriti da li su raniji kupci zadovoljni trgovinom. Također, potrebno je obratiti pažnju na to koliko je stranica poznata, odnosno pripada li nekoj od svjetski poznatih brandova. Među najpoznatijim online trgovinama u svijetu su eBay.com, Amazon.com,Strawberrynet.com... 

 

Online kupovina u BiH je još uvijek u razvoju. Veliki doprinos e-trgovini u BiH je e-pay usluga Raiffeisen banke i stalno se povećava broj trgovaca koji koriste tu uslugu i građanima pružaju mogućnost internet kupovine. 

 

Naprimjer online kupovina u Hrvatskoj postala je povoljnija nakon što je ova država postala članicom EU, jer, prema pisanju tamošnjih medija, nema više "carinskih komplikacija", koje su dosad bile u poštanskom prometu sa zemljama EU. 

 

Piše:Dragan Vuković