19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 04 Avgust 2013 02:15

Nijemci u posjeti ZDK

Florian Burkhardt, prvi sekretar ambasade Savezne Republike Njemačke  u Bosni i Hercegovini je sa predstavnicima udruženja Humanost  i Georgom Shilom, rukovodiocem projekta Radna imigracija, posjetio je  Vladu Zeničko-dobojskog kantona . 

 

U jednosatnom razgovoru visoki gost je istakao vrijednosti uske i do sada kvalitetne saradnje  Vlade Nemačke kao partnera u nizu socijalnih programa s jedne strane i Zeničko-dobojskog kantona kao realizatora i učesnika tih programa s druge. Premijer ZDK Munib Husejnagić i Ivica Ćurić, ministar za rad, socijalnu politiku i izbjeglice su izrazili zahvalnost SR Njemačkoj na dosadašnjim aktivnostima posebno u oblasti socijalne politike . Kazano je da poslije niza realizovanih projekata, do kraja godine kanton ima u zadači da osmisli način funkcionisanja dnevnog centra u Zenici kako bi ovaj projekt postao samoodrživ.


Ugovorene obaveze, što se tiče Zeničko-dobojskog kantona, biće izvršene jer se kanton ozbiljuno i predano odnosi prema zajedničkim projektima.  Premijer Husejnagić i ministar Ćurić su naglasili prvom sekretaru Ambasade SR Njemačke u BiH Burkhardtu da će  uloženi novac biti namjenski utrošen. Zahvaljujući pomoći njemačke vlade, oblik socijalne zaštite koji se odnosi na djecu sa posebnim potrebama najbolje je riješen u Federaciji upravo kroz projekte ostvarene u ZDK . 


Smatrajući vrlo važnom potvrdu premijera i ministra da će obaveze kantona biti izvršene, prvi sekretar njemačke ambasade u BiH  je zaključio da će, s tim u skladu, njegova zemlja i dalje pomagati razvoj specifične socijalne pomoći za brigu o djeci s posebnim potrebama. Istovremeno, Burkhardt je , s obzirom da je rukovodilac ekonomskog odjela ambasade Njemačke u BiH, preporućio premijeru Husejnagiću da se preko Biroa njemačke privrede koji je otvoren u Sarajevu i Biznis servis centra ZDK, obogate veze privrednih kolektiva ovog dijela Federacije sa mogućim njemačkim preduzećima i privrednom komorom.

 

Press služba ZDK