28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 22 Juli 2013 07:51

Dosije KTG:SEPCO,Montenegro...

Nije potrebno objašnjavati kakvo je mišljenje Bosanaca i Hercegovaca o kineskim proizvodima, izvedbi i kvalitetu. Trudeći se da otklonimo predrasude, pokušali smo saznati nešto više o kompaniji SEPCO III (3), koja je najavljena kao novi izvođač radova na Termoelektrani na gas u Zenici. Podaci su zastrašujući i nimalo obećavajući. 

 

Podsjećamo, bjelosvjetski mešetar Branko Montenegro, uz podršku načelnika Zenice Husejina Smajlovića još krajem 2008.  je pokrenuo priču o gradnji «najveće poslijeratne investicije u BiH», elektrane vrijedne 250 miliona eura, koja bi osim proizvodnje struje dugoročno riješila proizvodnjom vrele pare grijanje Zeničana.  Ubrzo će ta priča napuniti «peti rođendan», a elektrane nema ni na vidiku. 

 

Nakon priča o kazhstanskim investitorima, pa švicarskoj kompaniji, protekle tri godine više puta je najavljivan početak gradnje, potpisivani razni ugovori. Ugovor istovjetan ovom potpisanom protekle sedmice, za gradnju po principu "ključ u ruke" već jednom je potpisan u aprilu 2011. godine, ali s evropskom grupacijom Ferrostaal-Christof. Na zvaničnoj web stranici KTG-a ova grupacija je i dalje «strateški partner». Iako je već rečeno da su to sada Kinezi. . 

 

Govoreći o referancama SEPCO III (Shandong Electric Power Construction Corporation III) firma se spominje i kao EPC Field, ali i još nekoliko naziva. Zanimljivo je da je i njihov partner, KTG, uglavnom poznat po promjeni naziva. Odranije je poznat i kao SA Comapral, KazTransGas Trading, KTG Trading, BMG, BMG Group...

 

Ono što je sigurno jeste da je SEPCO III učestvovao u izgradnji nuklearnog reaktora Fukušima (Fukushima), koji je nakon zemljotresa i cunamija izazvao ekološku katastrofu u martu 2011. u Japanu. Ako se ova «crna referenca» može zaboraviti, jer se radi o prirodnoj katastrofi, nažalost, to nije jedina negativna referenca ove kompanije. Naime, Nigerija je 2002. povjerila izgradnju termoelektrane Olorunsogo firmi SEPCO III. Nakon pet godina, termoelektrana snage 300 MW je puštena u rad, ali je u prve dvije godine rada otkazalo šest od osam instaliranih turbina, usljed nedostatka rezervih dijelova i dokumentacije.  Ista kompanija je bila izvođač radova na izgradnji termoelektrane u indijskom gradu Korba, u kojem je 2009. godine poginuo 41 radnik kad se tokom izgradnje srušio dimnjak. Čak i Kinezi priznaju da im je ovo «prvi posao u Evropi», a skeptici, koji su predlagali da se posao povjeri nekoj evropskoj kompaniji, tvrde da su se Kinezi prihvatili posla, jer u BiH ne vrijede stroge evropske norme ponašanja, kvaliteta i kontrole. 

 

Nažalost, na lokalnom nivou došlo je dos troge podjele, pa kantonalna vlast koju predvodi SDP zagovara da se Zenica zagrijava energijom koja se baca u zrak iz termoelektrane Kakanj, dok SDA predvođena Smajlovićem želi «svoju elektranu na svojoj zemlji», iako se u saopćenju iz Općine, ali i Montenegrove izjave Rojtersu vidi da će «Kinezima biti ponuđeno da za vrijednost elektrane postanu suvlasnici u novoj firmi», to jest preuzmu fiktivnih Montenegrovih 75 posto u budućoj KTG Zenica. 

 

Ono što niko ne spominje jeste uveliko promijenjena cijena od početka planiranja, ali i još uvijek nedovoljno raspoložive količine zemnog gasa na bh.tržištu i konkretno «na ventilu» u Zenici. 

 

 

Iz Općine tvrde da se gradu osigurava 170 megavatsati toplotne energije u sezoni, što je skoro dvostruko od postojećeg maksimuma, čime se otvaraju mogućnosti za poboljšanje postojećeg sistema i njegovo širenje. Međutim, Montenegro je za Rojters izjavio da se planira 90 megavatsati, koliko i danas dobija Zenica iz kotlova Arcelor Mittala.  Najzanimljivije je na sajtu KTG-a, gdje se u tekstu na engleskom jeziku govori o 90, a u onom na bosanskom o 170 megavatsati.

 

Hronologija priče o KTG-u

2008. 

Decembar - Vahid Hećo doveo Montenegra i kazahstanske «investitore», firmu KazTransGas. 

 

2009. 

Mart - Smajlović i Montenegro potpisali memorandum o gradnji TE, koji je aminovalo Vijeće Općine

Juni - Smajlović kazao da «od danas nema ambiciju da odgovaram ni novinarima, ni političarima, ni parlamentu, te da svako ko misli da može i da treba, neka zaustavi projekat".

Novembar - Objelodanjena likvidacija firme KazTransGas, te da je partner Općine Zenica KTG Lugano 

Decembar – 42 dunuma zemlje u centru Zenice prepisana na KTG zenica

 

2010. 

Januar - Vlada Federacije odbila prihvatiti KTG projekat i vratila ga na doradu

Maj – Novoimenovani čelnik KTG-a Moze Franko priznaje da KTG nema novac, ali ga namjerava naći

Juli – Smajlović potvrdio da će «uprkos zlim jezicima elektrana profunkcionisati krajem 2012. ili početkom 2013.godine. 

Oktobar – Elektroprivreda BiH saopćila da jeftinije, brže i kvalitetnije može Zenici dostaviti toplotnu energiju iz TE Kakanj, te da je o tome urađena i studija. 

Novembar – KTG zatražio od BH Gasa da do sredine 2013. osigura veće kapacitete za TE Zenica, koja bi trebala profunkcionisati do kraja 2013.

Decembar – BH Gas planirao da gasifikuje Zenicu, ali se pod političkim pritiskom vrha SDA od toga odustalo, potvrđeno dokumentacijom objelodanjenom u ovoj kompaniji. 

 

2011. 

April - Christof group i Ferrostaal – novi su graditelji TE Zenica – rok kraj 2013. 

Septembar – Vildana Dedić zamjenila Harisa Mašića na čelu KTG Zenica. Nije poznato kad je imenovana aktuelna direktorica Azra Tukić. 

 

2012. 

Septembar – najavljeno da će Kinezi graditi elektranu. Priču očigledno prerano publikovao bh.ambasador u Kini

 

2013. 

Mart – U budžetu Zenice predviđeno 60.000 KM za «izradu dokumentacije» za gradnju Termoelektrane u većinski privatnom vlasništvu, firme KTG Zenica, iako je Smajlović rekao da je jedino ulaganje Općine zemljište. 

Juli – Predstavnici kineske SEPCO III bez prisustva javnosti potpisali ugovor o izgradnji, uz ponudu da postanu većinski vlasnici TE Zenica.