28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 21 Juli 2013 06:30

Tri koraka do posla

Udruženje INFOHOUSE pokrenulo je web stranicu www.trikorakadoposla.ba i facebook profil „3 koraka do posla“ koji će poslužiti mladim osobama da dobiju osnovne informacije koje mogu biti od krucijanog značaja prilikom traženja posla.


Osim toga, od aprila 2013. godine, ukupno 100 učenika uspješno je prošlo proces testiranja pomoću Diferencijalnih testova sposobnosti (DAT) za profesionalno usmjeravanje i selekciju. Kroz sedam različitih testova učenici su pokazali svoje sposobnosti verbalnog, numeričkog i apstraktnog rasuđivanja, te sposobnost perceptivne brzine i tačnosti, prostornih odnosa i gramatike i pravopisa čime je završena prva faza projekta „POMAK u Starom Gradu – Profesionalna orijentacija mladih aktivista.

 

Nakon stručne analize od strane psihologa učenici će dobiti kreirane profile svojih sposobnosti koji im mogu pomoći da donesu krucijalnu odluku o daljem studiju i profesionalnom  usmjerenju. 

 

U narednim mjesecima kroz informativne sesije učenici će se družiti sa top poslodavcima sa područja općine koji će ovim mladim ljudima prenijeti pozitivna iskustva o pokretanju biznisa. Osim toga učenici će korz edukacijski seminar naučiti i kako se piše CV,  Motivaciono pismo, te koja su osnovna pravila poslovnog bontona pri intervju za posao.

 

Podsjetit ćemo, Udruženje INFOHOUSE pokrenulo je u aprilu projekta „Pomak u Starom Gradu“. Cilj ovog projekta je promocija socijalnog uključivanja mladih do 30 godina njihova kroz integraciju na tržište rada te kreiranje programa u oblasti rada i zapošljavanja koji će mladima omogućiti da postanu konkurentniji i kompetentniji na tržištu rada. Kroz niz aktivnosti ovog projekta mladim ljudima bit će omogućeno da nauče osnovne principe aktivnog traženja posla na osnovu edukacija, stručnog testiranja i savjetovanja nakon provedbe profesionalne orijentacije. 

 

Ovaj projekat se realizuje u sklopu UNDP-ovog projekta „Jačanje lokalne demokratije/demokracije – LOD III“ kojeg finansira Europska unija iz sredstava Instrumenata za pretpristupnu pomoć (IPA) u iznosu od 2 miliona eura. 

 

Koordinatorica projekta „Pomak u Starom Gradu 

– Profesionalna orijentacija Mladih Aktivista“

 Emina Bečić , MA sociologije