25 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 21 Juli 2013 05:19

Podrška sajmovima u BiH

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa (MVTEO) BiH za podršku sajamskim manifestacijama u BiH koje imaju međunarodni karakter za 2013. godinu izdvojilo je 100.000 KM.

 

Definisano je to ugovorom koji je danas u Sarajevu ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović potpisao sa predstavnicima institucija i preduzeća, a kojima se dodjeljuju bespovratna sredstva za podršku u organizaciji sajmova. 

 

Šarović je ugovore potpisao sa predstavnicima Banjalučkog, Mostarskog, Tuzlanskog i Gradačačkog sajma, Privredne komore Unsko-sanskog kantona, općinskom Agencijom za razvoj Modriča,zatim predstavnicima  „Interagra“ Bijeljina, Privredne komore Brčko Distrikta, Zavičajnog udruženja „Kreševo“, Poslovnog sistema „RMK Zenica“, Optine Rogatica, „Boms-ekspo“ Gračanica i Kantonalnog javnog preduzeća „Centar Skenderija“.

 

- Iako se radi o simboličnim sredstvima, vjerujem da će ona biti značajan podsticaj za domaću privredu, odnosno za proizvođače koji će se prezentiratii na sajmovima - izjavio je ministar Šarović i izrazio očekivanja da će u narednoj godini biti izdvojeno više sredstava za te namjene.

 

Predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH (VT BiH) Ahmet Egrlić je kazao da se radi o konkretnoj podršci sajmovima, odnosno promociji roba i usluga koje se proizvode u BiH.

 

- Na ovaj način i kroz susrete privrednika doći ćemo u situaciju da osiguramo i različite investicije - dodao je Egrlić.

 

Potpisnici ugovora su zahvalili Ministarstvu na dodjeljenim sredstvima i prepoznavanju sajmova koji na najbolji način predstavljaju privredne potencijale BiH. Također, aktivnosti u organizaciji sajmova podržat će i privredne komore entiteta, VTKBiH i lokalne zajednice.

 

MVTEO je ranije dao podršku za nastupe domaćih privrednika na sajmovima u inostranstvu u iznosu od 50.000 KM.