Printaj ovu stranu
ponedjeljak, 15 Juli 2013 20:09

Kinezi grade elektranu u Zenici

U Zenici su u posljednje dvije sedmice boravili predstavnici kineske državne kompanije SEPCOIII, američke kompanije General Electric, njemačke firme Steag, revizorske kuće Deloitte and Touche Peking i američkog revizora iz Vašingtona koji su izvršili finansijsku, pravnu i tehničku reviziju KTG Zenica i reviziju projekta izgradnje Toplane-Elektrane koja će, kako je planirano, proizvoditi 390 MW električne energije i do 170 MW toplinske energije za potrebe grijanja grada Zenice.

 

 Nakon uspješno provedene analize i revizije projekta, danas je u prostorijama Općine Zenica potpisan Ugovor o izgradnji i nabavci opreme za Termoelektranu - Toplanu čime su postavljeni temelji za konačan početak radova na izgradnji ovog najvažnijeg infrastrukturnog projekta u Zenici i jednog od najvažnijih energetskih projekata u ovom dijelu Evrope.

 Državna kompanija SEPCOIII se obavezuje da će završiti projekat u roku od 29 mjeseci po sistemu ključ u ruke i predati ga gradu Zenica. Tokom pregovaračkih aktivnosti koje su se odvijale u posljednjih godinu dana, SEPCOIII je u konkurenciji dvije njemačke, jedne španske i jedne talijanske firme pokazao najveću snagu i ponudio najpovoljniju cijenu, a pri tom će ući i u strukturu KTG Zenica i učestvovati u finansiranju projekta.

 

 Inače, kompanija SEPCOIII dosad je u svijetu izgradila više vrsta energetskih objekata ukupne snage 294.000 MW, trenutno realizira 16 projekata u svijetu,  a godišnji obrt ove kompanije iznosi 30 milijardi EURA. Kineska firma s posebnom pažnjom pristupa projektu u Zenici s obzirom da će time ući na evropsko tržište na kojem dosad nije bila prisutna.

 U skladu sa dogovorom između SEPCAIII i njemačke firme Steag, po završetku projekta Steag će nastaviti da vodi i održava postrojenja u narednih 15 godina.

Posljednje od

Povezani članci (by tag)