29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 05 Juli 2013 08:07

Zenički Mittal na vrhu liste

Prve tri velike firme po izvozu u prošloj godini su Aluminij d.d. Mostar, ArcelorMittal Zenica d.o.o., i  Optima Grupa d.o.o. Banja Luka,  dok su na prva tri mjesta po neto dobiti BH Telecom d.d. Sarajevo, Telekomunikacije Republike Srpske a.d.  Banja Luka Telekom Srpske a.d. Banja Luka i MTEL a.d. Banja Luka i JP Autoceste FBiH d.o.o. Mostar. Prema konsolidovanim rezultatima poslovanja u 2012. godini, po ukupnom prihodu na rang listi prve tri kompanije su Optima Grupa d.o.o. Banja Luka, JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo i ArcelorMittal Zenica d.o.o. Najveći izvoznici u BiH po konsolidovanim rezultatima poslovanja u 2012. su Prevent BH d.o.o. Visoko, Aluminij d.d. Mostar i ArcelorMittal Zenica d.o.o. , dok su po konsolidovanim rezultatima poslovanja u 2012. najveći po neto dobiti BH Telecom d.d. Sarajevo, Telekomunikacije Republike Srpske a.d. Banja Luka Telekom Srpske a.d. Banja Luka i MTEL a.d. Banja Luka i JP Autoceste FBiH d.o.o. Mostar.


Projekt „100 najvećih u privredi“ BiH, koji Poslovne novine -izdanje Privredna štampe d.o.o. iz Sarajeva - realizuju već 26 godina, i ove godine okrunjen je dodjelom priznanja vodećim kompanijama u BiH prema ostvarenim rezultatima u 2012. godini.  Ceremonija dodjele priznanja održana je  u poslovnoj zgradi Moje Banke u Sarajevu. 


- Više od 800 kompanija koje su se ove godine našle na našim rang-listama poruka su stranim ulagačima da BiH ima kompanije, resurse i kadrove koji mogu da se nose sa izazovima - izjavila je tom prilikom urednica Poslovnih novina Alena Ahmetspahić – Fočo.  na osnovu završnih računa koje su kompanije predale AFIP-u i APIF-u, kako je dodala, sto velikih kompanija u BiH ostvarilo je ukupan prihod od 19 milijardi KM.  U 2012. stotinu velikih izvezlo je gotovo četiri milijarde KM, što je polovina ukupnog bosanskohercegovačkog izvoza, koji, prema statističkim podacima, iznosi oko 7,9 milijardi KM.  Stotinu velikih kompanija-investitora sa rang-liste investiralo je oko dvije milijarde KM u prošloj godini.


Najveći investitor u prošloj godini je JP Autoceste FBiH d.o.o. Mostar, a na drugom i trećem mjestu su JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo i EFT-Rudnik i Termoelektrana Stanari d.o.o. 


U kategoriji srednjih preduzeća, po ukupnom prihodu prva tri mjesta zauzela su „Trgovir-Energy“ iz Gračanice, banjalučka firma „SGB“ i sarajevski „Henzi Commerce“, dok su banjalučki „Bill Colour metal“, tuzlanski „Koteks-Derma“ i „Compact“ iz Banjaluke osvojili prva tri mjesta za izvoz u prošloj godini.  Prve tri srednje firme po neto dobiti u ovoj kategoriji su banjalučka Magnolija, Marmerossi iz Sanskog Mosta i Pirnar iz Bosanskog Petrovca, dok su na rang-listi malih preduzeća po ukupnom prihodu u 2012. godini prva tri mjesta zauzeli „Dobby“ iz Tuzle, te sarajevske firme „Makromikro“ i „Leading“. Prve tri male firme po izvozu su „Makromikro“ i „Gormi drvo “ iz Sarajeva, te „Golden tours“ iz Tuzle, dok su „Optima power“ iz Modriče, „Romanija-kop“ iz Han Pijeska i „Telefongradnja“ iz Kalesije prve tri male firme po neto dobiti. 


Rang-liste 100 najvećih kompanija u BiH, koje već tradicionalno objavljuju Poslovne novine, ove godine urađene su po unaprijeđenoj metodologiji. Kreirane su u partnerstvu sa agencijom „TEC“, korištenjem usluge pretrage, odnosno segmentacije baze Bon.ba, a realizovane su u saradnji sa Agencijom za finansijske, informatičke i posredničke usluge iz Sarajava i banjalučkom Agencijom za posredničke, informatičke i finansijske usluge. 


Priznanja prvima s rang-listi uručili su ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, direktorica FIPA-e BiH Jelica Grujić, predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Ahmet Egrlić, federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Sanjin Halimović,  a Srebreni pečat urednica Poslovnih novina Alena Ahmetspahić-Fočo.  „Srebreni pečat“ - specijalno priznanje „Poslovnih novina“ za ukupne rezultate poslovanja u 2012. godni, koji podrazumijevaju doprinos razvoju bh. privrede i zapošljavanja, kao i doprinos lokalnoj zajednici, ove godine dodijeljen je preduzeću „ASA Prevent Group“ Sarajevo.