28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 04 Juli 2013 22:05

Dodik zaprijetio Arcelor Mittalu

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik optužio je danas kompaniju "ArcelorMittal", kao većinskog vlasnika Rudnika željezne rude u Omarskoj kod Prijedora, da je transfernim cijenama i s prodajom povezanim subjektima godinama iznosila profit iz RS-a.

 

-Tome se mora stati u kraj – rekao je Dodik u izjavi novinarima na Mrakovici i dodao da se moraju raščistiti odnosi koji su definirani privatizacionim ugovorom, koji predviđa da RS participira u raspodjeli prihoda onoliko koliko je suvlasnik u tom preduzeću. Godinama unazad, ustvrdio je, iz RS je "odlijevan" novac te tako i dohodak na neko drugo mjesto, zaobilaženjem lokalnog preduzeća, grada Prijedora i RS, što je dovelo do toga da "ArcelorMittal" u ovom trenutku nema podršku kakvu je imao od ranijih vlada. 

 

-To moramo raščistiti sa ovom kompanijom i kada sve završimo, razgovarat ćemo o privatizaciji starih ljubijskih rudnika- rekao je Dodik.  Naveo je da „Mittal" jeste jedna od najvećih kompanija u svijetu, „ali da je na strani RS pravda“ i probat će riješiti taj problem u razgovoru sa njima. 

 

-To nije jednostavan proces, ali ta ista kompanija je za isti kvalitet rude u nekim drugim zemljama plaćala daleko više nego što plaća ovdje – tvrdi on. Potvrdio je da osim „Mittala“ ima i drugih subjekata zainteresiranih za kupovinu državnog kapitala u Rudnicima željezne rude "Ljubija", ali da ugovor koji su ranije vlade potpisale s "Mittalom" upućuje na potrebu da se s tom kompanijom prvo razgovora.