Printaj ovu stranu
četvrtak, 27 Juni 2013 08:09

Odgođen konkurs za popisivače

Ukoliko općine ne formiraju popisne komisije i ukoliko se konkurs ne objavi u dodatnom roku, iz Agencije za statistiku BiH su naglasili da ne mogu preuzeti odgovornost za taj propust.Konkurs za popisivače i instruktore na nivou općina i gradova, koji je trebao biti objavljen 27. juna, na zahtjev nekih općina, odgađa se do 5. jula.

 

Prema Zakonu o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova, konkurs za popisivače i instruktore na lokalnom nivou raspisuju općinske/gradske popisne komisije, koje su općine i gradovi trebali formirati zaključno s 21. junom. Dio općina koje nisu uspjele formirati lokalne popisne komisije, zatražile su pomjeranje datuma objave konkursa za izbor popisivača i instruktora na lokalnom nivou.

 

Agencije za statistiku BiH odobrila im je dodatni rok, do 5. jula da završe svoje obaveze, s ciljem da se ispoštuju zakonske odredbe i kriteriji definirani u „Proceduri za izbor popisnih organa i osoblja“ koje će biti angažovano u popisu. Izbor svih kandidata mora biti jedinstven i transparentan na prostoru cijele BiH. Ukoliko općine ne formiraju popisne komisije i ukoliko se konkurs ne objavi u dodatnom roku, iz Agencije za statistiku BiH su naglasili da ne mogu preuzeti odgovornost za taj propust.

 

Građani Bosne i Hercegovine će, na vrijeme, biti obaviješteni o novom datumu objavljivanja konkursa za izbor općinskih/gradskih popisivača i instruktora. Na lokalnom nivou bit će angažovano 625 članova popisnih komisija lokalne samouprave, 2.464 općinskih instruktora i 18.879 popisivača, saopćeno je iz Agencije za statistiku BiH.


Na popisu stanovništva BiH, od 1. do 15. oktobra ove godine, biće angažirano oko 19.000 popisivača koji će za petnaestodnevni angažman na terenu zaraditi od 450 do 550 KM

 Portal Slobodna Bosna objavio je kriterije za izbor 19.000 popisivača, 3.000 instruktora, 850 članova općinskih komisija i između 250 i 300 spoljnih suradnika.

Na popisu stanovništva BiH, od 1. do 15. oktobra ove godine, biće angažirano oko 19.000 popisivača koji će za petnaestodnevni angažman na terenu zaraditi od 450 do 550 KM. Konkurs za izbor popisivača biće objavljen 27. juna, a pravo da sudjeluju na konkursu imaju svi nezaposleni punoljetni građani BiH, protiv kojih se ne vodi krivični postupak i koji imaju - čitak rukopis! Ključni “specifični kriterij” kod odabira popisivača biće upravo čitljivost rukopisa koja će se provjeravati na posebnom testu.

Na popisu će, osim 19.000 popisivača, biti angažirano i više od 3.000 instruktora na terenu, oko 850 članova općinskih popisnih komisija i između 250 i 300 spoljnih suradnika zaduženih za pripremu i obradu materijala. Svi će biti izabrani na konkursu 27. juna prema propozicijama utvrđenim u dokumentu pod nazivom “Procedure za izbor popisnih organa i osoblja koje će biti angažovano u popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine”.

Kriterije za izbor volontera doznajte OVDJE.

Posljednje od

Povezani članci (by tag)