Printaj ovu stranu
ponedjeljak, 24 Juni 2013 14:05

Grijanje skuplje za 15 posto!

Za narednu sjednicu Općinskog vijeća Zenica najavljena je rasprava o uslugama grijanja. Uvidom u materijale za sjednicu, saznali smo da je za narednu sezonu planirano povećanje cijene grijanja za 15%. Cijena za kvadratni metar stambenih prostora će sa sadašnjih 2,81 porasti na 3,23 KM.

 

Ovako visoku cijenu pravdaju cijenom tople vode (44 KM/MWh) koju grad kupuje od kompanije ArcelorMittal. Malo je poznato da je u tu cijenu uključena i taksa koju ArcelorMittal plaća za zagađenje zraka. Tako građani Zenice u stvari plaćaju taksu za zagađenje umjesto kompanije koja tako ostvaruje profit!

 

Od januara čekamo odgovor ArcelorMittala na prijedlog Eko foruma za korištenja kotlova utilizatora na čeličani, čime bi se cijena tople vode smanjila sa 44 na 24 KM/MWh. Iako smo ponudili tehničko rješenje koje se malim finansijskim ulaganjima moglo ostvariti do početka naredne sezone grijanja, ArcelorMittal očigledno želi zadržati visoku cijenu tople vode, a paru iz Čeličane i dalje ispuštati u atmosferu.

 

Cijena tople vode iz Termoelektrane Kakanj koju je u decembru 2012 nudila Elektroprivreda BiH iznosi 38 KM/MWh, a u tu cijenu uključeni su i troškovi otplate kredita za izgradnju cjevovoda Zenica-Kakanj. Međutim, općinsko vijeće još uvijek nije odgovorilo na ponudu Elektroprivrede. Kad smo na tematskoj sjednici Općinskog vijeća o zagađenju pomenuli mogućnost grijanja iz kotlova čeličane ili iz TE Kakanj, predsjedavajući nas je prekinuo uz obrazloženje da će se održati tematska sjednica vijeća o grijanju. Ta sjednica nikad nije zakazana.

 

Termoelektrana KTG na uvozni zemni plin je trebala biti završena do kraja 2012. Početak izgradnje je i dalje neizvjestan, a očekivana cijena tople vode iz te elektrane je 93 KM/MWh. Iako je preduzeće KTG Zenica u 25% vlasništvu općine, izvještaj o radu tog preduzeća nikad nije bio prezentovan općinskom vijeću.

 

Pozivamo vijećnike da ne prihvate najavljeno povećanje cijene grijanja, da hitno razmotre ponudu Elektroprivrede, i da zahtijevaju izvještaj o radu KTG Zenica.

 

Pozivamo ArcelorMittal da hitno odgovori na naš prijedlog za grijanje iz kotlova čeličane, da iz kalkulacije cijene tople vode izbaci taksu za aerozagađenje, i da cijenu umanji u skladu sa smanjenjem cijene zemnog plina za 13% koju je nedavno odobrio Gazprom.

 

EKO FORUM ZENICA

Posljednje od

Povezani članci (by tag)