18 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 15 Juni 2013 02:48

Dobra prilika za zaradu

Ukoliko neko ima 100 sadnica može dobiti 15 kilograma tartufa koji će koštati minimalno 15.000 eura i 300 kilograma lješnika za koje će dobiti 1.500 eura. Znači to je 16.500 eura. Svake godine prihodi će biti veći, a samim tim i zarada

 

Uzgoj tartufa mogao bi postati posao budućnosti za domaće poljoprivrednike, jer je kompanija “Green laboratories” iz Londona zainteresovana da besplatno podijeli sadnice lješnika na čijem korijenu se nalazi sjeme ove najskuplje gljive na svijetu. Direktor predstavništva “Green laboratories” u Banjaluci Senka Gatarić je istakla da je ova kompanija zainteresovana za uzgoj tartufa u BiH jer im odgovaraju klimatski uslovi.

 

- Zainteresovani poljoprivrednici koji bi htjeli da uzgajaju tartufe na svojim plantažama besplatno će dobiti sadnice ljeske na čijem se korijenu nalazi sjeme ove gljive. Time se dobijaju dva proizvoda, tartufi i lješnik. Proizvođači će potpisati ugovor na 20 godina sa kompanijom u kojem se navodi sa će “Green laboratories” obezbijediti otkup tartufa i lješnika po svjetskim cijenama. Cijena tartufa se po kilogramu kreće od 1.000 do 5.000 eura, a lješnika pet evra – objasnila je Gatarićeva. Naglasila je da tartufi i lješnici počinju da rađaju poslije treće godine a najviše plodova daju u periodu od osme do 12. godine.

 

- Zbog toga se i potpisuje ugovor na tako dug period, a ove plantaže su održive minimalno 50 godina. Znači to je posao za dvije generacije – kazala je Gatarićeva.

Istakla je da se za svako zemljište prvenstveno mora uraditi elaborat na osnovu koga će se odrediti najoptimalnija vrsta sadnice tu parcelu.

 

- Sadnja je predviđena u jesen i svi će sadnice dobiti potpuno besplatno, iako jedna košta 30 eura. Zbog toga, kada se tartufi i lješnici budu otkupljivali, od dobijenih prihoda 70 odsto ide proizvođaču, a 30 odsto kompaniji – kazala je Gatarićeva i istakla da ne postoji ni jedan proizvod koji donosi ovolike prihode uz garantovan otkup.

Pojasnila je da se sadnice veoma lako održavaju, kao i bilo koje druge.

 

- Potrebno im je samo okopavanje, dok se đubrivo na njih ne smije bacati zbog tartufa, što i olakšava uzgoj. Kada počnu da rađaju, poslije tri godine, predstavnici kompanije će doći sa obučenim psima, jer samo oni mogu da pronađu tartufe. Tu će, naravno biti i proizvođač i gljive će se vagati odmah. Osim toga, poljoprivrednici će uvijek imati neophodnu stručnu pomoć oko uzgoja – naglasila je Gatarićeva. Istakla je da je planirano da se tartufi sade na plantažama koje su veličine od jednog do tri dunuma.

 

- Ukoliko je zemljište dobro može da bude i veća površina. Na dva dunuma se sadi 100 sadnica ljeske – kazala je Gatarićeva i pozvala sve zainteresovane da se jave u preduzeće „Green laboratories“ u Banjaluci.

Zarada Gatarićeva je istakla da se prve godine, kada počnu da rađaju, na svakoj sadnici može dobiti po 150 grama tartufa i tri kilograma lješnika.

- Ukoliko neko ima 100 sadnica može dobiti 15 kilograma tartufa koji će koštati minimalno 15.000 eura i 300 kilograma lješnika za koje će dobiti 1.500 eura. Znači to je 16.500 eura. Svake godine prihodi će biti veći, a samim tim i zarada – kazala je Gatarićeva, prenosi Glas Srpske.

Povezani članci (by tag)