Printaj ovu stranu
srijeda, 29 Maj 2013 18:46

Sudbina pogona Cimosa u BIH

Proteklih dana pažnju BH javnosti izazvala je najava Uprave slovenačke kompanije CIMOS o zatvaranju nekih pogona u BiH. Sve je uobličeno u priču o restruktuiranju, u koju, prema trenutnom stanju, ne ulazi pogon u Zenici. To znači da zenički CIMOS nastavlja rad.  

 

Uprava društva Cimos u saopštenju naglašava da se program prestrukturiranja  mora realizovati zbog opstanka i razvoja cjelokupne Grupacije. Zbog protivljenja da se zatvore pogoni u Sarajevu i Srebrenici, nad kojima vlasništvo ima fabrika u Gradačcu, otkaz je dobio direktor CIMOS-a za BiH, Fadil Novalić. Iza smijenjenog direktora stali su radnici pogona u Gradačcu.  Prema njegovim riječima, stanje u okviru CIMOS grupacije je teško, ali pogon u Zenici nije u planovima zatvaranja.

 

Podsjećamo, Livnica CIMOS Zenica, otvorena prije 5 godine, upošljava 188 radnika, a na dvije proizvodne linije godišnje je davala oko 10 hiljada tona. Cimos Zenica proizvodi kočione diskove i doboše, zamajce i druge dijelove za najpoznatije svjetske proizvođače automobila.  Naš sagovornik ukazuje da nije prihvatljiv model zatvaranja i otpuštanja radnika, nego prodaja i nastavak proizvodnje.  U najnovijem saopštenju Uprave CIMOS-a se ističe, da je sa Sindikatom postignut dogovor da se proizvodnja u pogonu Gradačac nastavi, te da će do kraja avgusta tekuće godine Fadil Novalić biti vršilac dužnosti direktora, nakon čega mu prestaje radni odnos. Funkciju direktora CIMOS-a u BiH početkom septembra preuzima prokurista iz Slovenije. (Š.B. rtvze)

Posljednje od

Povezani članci (by tag)