Printaj ovu stranu
nedjelja, 02 Juni 2013 07:13

Najnovije tehnologije u Vijencu

Tunel Vijenac, čija je izgradnja u drugoj fazi, bit će najduži tunel u Bosni i Hercegovini, ali i jedan od najmodernijih i najopremljenijih tunela u regionu. Najzahtjevniji je trenutno objekt na koridoru Vc, a kada bude dovršen dobit će epitet i najsavremeniji u regionu.

 

Prilikom projektovanja i izvođenja tunela posebna pažnja se posvećuje sigurnosti saobraćaja i putnika u tunelu. Asmir Pašić, projekt- menadžer firme ACO, naglasio je da je za projektovanje odvodnje u tunelu Vijenac kao podloga korišten najsavremeniji tunelski sistem odvodnje sa šlic kanalima od polimernog betona velike ulivne moći i specijalnim sifonskim vatrozapornim šahtovima koji onemogućavaju širenje požara unutar i između cijevi.

 

- U novije vrijeme se sve više pažnje prilikom projektovanja i izvođenja tunela pridaje sigurnosti saobraćaja i putnika u tunelu. Posmatrajući taj aspekt, jedan od važnijih elemenata je sigurna odvodnja opasnih i zapaljivih fluida u slučaju havarije u tunelu sistemom kanala s kontinuiranim šlicem velikog ulivnog kapaciteta i vatrozapornih šahtova. ACO svojim visokokvalitetnim proizvodima želi doprinijeti suvremenosti tunela Vijenac - istakao je inžinjer Pašić. Ugradnjom ACO sistema odvodnje dat je doprinos da putovanje autocestom Sarajevo - Zenica bude “rame uz rame“ putovanjima europskim cestama. Tunel Vijenac na koridoru Vc, dužine 2.967 metara, bit će najduži u našoj zemlji. U tunelu će biti postavljeni svi neophodni sistemi propisani najvišim evropskim standardima, od sistema za odvodnju, ventilatora, nadzornih kamera, protivpožarne zaštite, niša za uklanjanje pokvarenih vozila, prostora za evakuaciju putnika. Tunel Vijenac gradi se s dvije strane, južne i sjeverne. Završetak je planiran za mart 2014. godine, čime će u funkciji biti cjelokupna dionica Drivuša - Kakanj, odnosno Sarajevo - Zenica.

Posljednje od

Povezani članci (by tag)