28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 27 Maj 2013 18:21

Sorensen obišao tunel Vijenac

Specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini Peter Sorensen u pratnji direktora JP Autoceste FBiH Ensada Karića posjetio je danas gradilište na tunelu 1. mart (tunel Vijenac) i poddionicu Drivuša – Gorica.  Direktor JP Autoceste Ensad Karić izrazio je zadovoljstvo zbog Sorensenove posjete za koju je rekao da predstavlja podršku onome što to preduzeće radi na izgradnji autoputa. 

 

- Poddionica Drivuša - Gorica za 12 mjeseci treba biti puštena u promet čime će autoputem biti spojena dva velika grada u BiH - Sarajevo i Zenica. JP Autoceste FBiH će kao i dosad  nastaviti svoj posao na transparentan način da bismo do kraja 2014. godine imali završenih 100 kilometara autoputa - izjavio je Karić. Sorensen je istakao da je EU kao i BiH veoma zainteresovana da koridor 5-C bude završen te da je posvećenost BiH ovom projektu izuzetna jer on stvara nova radna mjesta u zemlji. 

 

- Za BiH je ključno da bude spremna da se nosi s pritiskom koji donosi članstvo u EU a da bi to postigla ekonomski mora imati razvijenu infrastrukturu. Završetkom ovog projekta bit će prepolovljeno vrijeme potrebno za transport kroz BiH - rekao je Sorensen. Potcrtao  je da se raduje okončanju radova na ovoj dionici i putovnju od Sarajeva do Zenice, ali da se posebno raduje finalizaciji kompletnog koridora 5-C i čestitao domaćinima na dosad obavljenom poslu. 

 

- Od 2008. do 2012. izvojili smo više od 60 miliona eura iz IPA fondova za ove projekte i vjerujemo da su politički dogovori neophodni za pokretanje sličnih projekata i stvaranje radnih mjesta. Ali osim cesta tu su i željeznice, aerodromi i riječni putevi čiji razvoj također podstiče zapošljavanju i EU je uvijek spremna da to podrži jer ste vi dio Evrope i od vas se očekuje da se uvežete u našu cestovnu mrežu - rekao je ambasador Sorensen prilikom obilaska gradilišta na tunelu Vijenac i poddionice autoputa Drivuša - Gorica. Tunel 1. mart i Most 3 na poddionici Drivuša – Gorica predstavljaju značajne infrastrukturne projekte u Bosni i Hercegovini, na čijoj su izgradnji angažovane domaće kompanije.