29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 19 Maj 2013 08:33

Firme iz ZDK na NS sajmu

Delegacija Zeničko-dobojskog kantona, ministri Mirko Trifunović, Bojan Bošnjak i Raif Seferović, prisustvovala je  svečanoj akademiji u Master centru Novosadskog sajma u Novom Sadu, upriličenoj u povodu obilježavanja 90 godina Novosadskog sajma, odnosno 80 godina Međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu.

 

 

Obraćajući se prisutnim gostima, predsjednik Srbije Tomislav Nikolić je istakao da je ponosan na Vojvodinu i ono što Srbija ima u Vojvodini, te da sajam spaja pokidane veze i sastavlja narode.

 

- Najbolji dokaz tome je partnerstvo Republike Hrvatske na ovogodišnjem poljoprivrednom sajmu. Iza nas su sukobi, tragedije i ogromna iskušenja. Prošli smo kroz to i ostavili mržnju iza sebe, drugima. Sada treba da sarađujemo i da zajedničkim nastupom povećamo konkurentnost na zahtjevnim svjetskim tržištima. Sa nama su večeras na sajmu u Novom Sadu i predstavnici mnogih zemalja. Oni će imati priliku da se predstave, da pokažu najbolje što imaju i da se uporede sa ostalim učesnicima iz cijelog sveta, istakao je predsjednik Nikolić.

 

Na ovogodišnjem 80. Međunarodnom sajmu u Novom Sadu, predstavlja se i Zeničko-dobojski kanton sa štandom poljoprivredno-prehrambenih proizvoda direktnih izlagača: Opća zadruga “Bios” Visoko, „Madi“ Tešanj, “Vimes” Visoko, „AS-group“ („Kent-elit“ Visoko, „Vispak“ Visoko, „As“ Tešanj i „Oaza“ Tešanj), te indirektnih izlagača: Plantaža “Baš bašča” Breza, “Biofit” Visoko, poljoprivredna zadruga “Zlatna kap” Tešanj, “Kalin SK” Zenica, “Salčinović” Zenica i “Mapex” Maglaj.

 

Nakon svečanosti otvorenja 80. Međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu, u subotu, premijer Ivica Dačić posjetio je štand Zeničko-dobojskog kantona, na kojem su predstavljeni poljoprivredno-prehrambeni proizvodi deset proizvođača sa područja ZDK, iz Visokog, Tešnja, Breze i Zenice. Premijer Dačić je, u kratkom razgovoru, predstavnicima Zeničko-dobojskog kantona poželio dobrodošlicu u Vojvodinu, te se zadržao na štandu informirajući se o suhomesnatim proizvodima i prirodnim sokovima. Sa premijerom Dačićem susreli su se ministri Vlade ZDK Senka Balorda, Bojan Bošnjak, Romana Brkić, Ivica Ćurić, Mirko Trifunović, Raif Seferović, Rifat Delić, sekretak Vlade Berjana Ačkar i šef Ureda premijera Dženan Begović.

 

Inače, štand Zeničko-dobojskog kantona, površine 63 kvadratna metra, nalazi se u hali 1 na 80. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, koji traje od 18-24. maja. Po riječima predstavnika Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu ZDK, ostvarena je veoma dobra saradnja sa domaćinima, a štand je, već prvi dan, izazivao veliku pažnju posjetitelja Sajma.

 

Pres služba ZDK